Парламентът на Унгария прие промени в конституцията, според които мигранти по-трудно ще получават убежище в страната, и одобри законодателство, което заплашва със затвор до една година хората, които помагат на мигранти, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Поправките в конституцията включват още забрана да си бездомен, създаване на нов съд по публична администрация и текст, който задължава държавата да брани християнската култура в Унгария. Реформата в основния закон бе одобрена от 199-местния парламент със 159 гласа "за" срещу 5 "против". Тя бе подкрепена от депутатите от управляващата консервативна партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан и от националистическата партия "Йоббик".

Унгарският парламент прие и пакети от закони, наричани "СТОП Сорос", които предвиждат затвор до една година за лица и групи, които помагат на бежанци или кандидати за убежище. Орбан обвинява родения в Унгария Джордж Сорос в подстрекателство към масовата миграция към Европа - обвинение, което милиардерът отхвърля.

В мотивите към законопроекта вътрешният министър Шандор Пинтер заявява, че "унгарският народ основателно очаква от правителството да използва всички необходими мерки за борба с незаконната имиграция и дейностите, които я подпомагат". Пинтер казва още, че пакетът "СТОП Сорос" обслужва тази цел, за да попречи Унгария да стане "страна на имигранти".

Правителството на Орбан вероятно ще стане обект на правни действия от страна на Европейската комисия заради това законодателство. То вече бе разкритикувано от Съвета на Европа и ОССЕ като своеволно и противоречащо на европейските правни норми. Венецианската комисия - експертен орган към Съвета на Европа - прикани Унгария да се въздържи от приемане на законовата реформа, докато не бъде публикуван нейния доклад, изготвен съвместно с експерти от ОССЕ.