Екипът на предаването е получил над 2,5 милиона въпроса, задавани по телефона, чрез sms-и и видеообръщения.

Вижте снимки >>>

За Европа и САЩ

"Сложно е да се преговаря с европейските лидери, които даже вкъщи говорят шепнешком, защото се боят, че САЩ ги подслушват", заяви Путин.

По думите му, такова масово наблюдение на хората, както в САЩ, в Русия е невъзможно, защото спецслужбите са под строг контрол.

Държавният глава предложи на европейските страни да "строят" голяма Европа - от Лисабон до Владивосток, за да не се превърнат в малки играчи, от които в бъдеще нищо няма да зависи.

По думите на Путин, Русия е заинтересована от развитието на отношенията със САЩ и ще работи за възстановяване на доверението.

Президентът на Русия допуска, че може да стане главен обект на санкции на Запада.

Решения за украинската криза

Руският държавен глава добави, че в рамките на междудържавните отношения ще могат да се намерят допирни точки с Украйна.

"Русия винаги е била до Украйна и винаги ще бъде. Помощта за Украйна вече е стотици милиарди долари", подчерта той.

Владимир Путин отказа да посочи какви причини може да го заставят да се възползва от правото си, дадено му от Съвета на Федерацията, да изпрати войски в Украйна, предаде Интерфакс.

В момента дори не искам да говоря за това, защото всяка небрежно подхвърлена дума в настоящата ситуация може да се отрази неблагоприятно върху развитието на целия процес”, посочи Путин.

Президентът допълни, че ако руснаците и украинците се обичат и уважават, трябва да намерят и начин да се разбират помежду си.

Руският държавен глава подчерта, че изключително важно е възможно по-скоро да започне диалог между днешните власти в Украйна и отделните региони от страната.

"Необходим е "не показен диалог със самите себе си, а реално търсене на компромис", заяви Владимир Путин, според когото киевските власти посещават провинцията, но не разговарят там с народа, а със собствените си привърженици.

Путин е уверен, че компромис по украинския въпрос трябва да бъде намерен не между САЩ и Русия, а между самите политически сили в Украйна.

"Много важно е да започнат преговорите в Женева" за Украйна; "Много важно е заедно да помислим за изход от ситуацията", добави Путин.
(Преговорите се провеждат в момента - б.р.)

По думите му властта в Украйна е нелегитимна. Русия обаче е готова на диалог и ще работи с всички за президентските избори, влючително с Петро Порошенко и Юлия Тимошенко. Путин все пак подчерта, че президентските избори в Украйна, които трябва да бъдат произведени на 25 май, ще са нелегитимни, тъй като има действащ президент, а в такъв случай трябва да се промени конституцията.

Според него някой иска да смаже Русия по примера на Югославия. Путин обаче не назова конкретно никоя държава.

За ситуацията в Източна Украйна

Руският президент нарече "глупост" твърденията за намеса на Москва в събитията в Източна Украйна.

Всичко това са глупости. В Източна Украйна няма никакви руски подразделения, няма нито спецслужби, нито инструктори. Това са все мирни граждани. И най-доброто доказателство за това е, че хората свалиха маските си”, категоричен бе руският президент.

Путин заяви, че разчита световната общност да разбере колко сериозно престъпление са извършили киевските власти, използвайки сила срещу мирното население в Източна и Югоизточна Украйна.

"Хвърлили танкове и авиация срещу гражданското население", киевските власти "вървят към пропаст и влачат след себе си страната", изтъкна той.

По думите му разоръжаването на силите за самоотбрана в източната част на Украйна е възможно, при условие че украинските военни се изтеглят, а украинските радикални националисти предадат оръжията си.

„Чуваме призиви към хората в Югоизтока да се откажат от оръжията. Аз обаче казвам на своите партньори: това е много правилен и чудесен призив. Само че след като армията се изтегли далече от цивилното население. Съвсем са полудели! Танкове, бронетранспортьори, оръдия! Срещу кого вадят оръдия?”, заяви Путин.

За Крим

В днешната "пряка линия" за първи път участват жителите на Крим.

Путин за първи път призна за присъствието на руската армия в Крим по време на референдума за присъединяването на полуострова към състава на Русия (множеството военни без опознавателни знаци).

"Зад гърба на самоотбраната в Крим решително и професионално действаха руските военни, за да дадат възможност референдумът на 16 март да се проведе и да не се допусне употребата на оръжие срещу цивилното население", категоричен бе руският държавен глава.

Путин изрази надежда украинците да разберат, че "Русия не можеше да постъпи по друг начин в Крим".

Той обясни, че Русия не е присъединила Крим със сила, не е планирала военни действия. Решението го взели самите хора, а Русия откликна на призива.

"Щом се отнасяме с уважение един към друг, трябва всеки да признае на другия правото да прави собствен избор. Хората, които живеят в Украйна, трябва да проявят уважение към избора на онези, които живеят в Крим", подчерта руският президент.

По-късно добави, че решението се дължало отчасти на заплахата от разширяването на НАТО в Украйна, но Русия не изпитва и не трябва да изпитва страх от разширяването на алианса.

"Когато военна инфраструктура се приближава до границите ни, сме длъжни да предприемем ответни стъпки", категоричен бе президентът на Русия.

Путин допълни, че голяма част от корабите от Черноморския флот в Новорусийск ще бъде преместена в Севастопол.

Президентът обяви, че има намерение да подпише указ за реабилитиране на кримските татари и на другите народи в Крим, пострадали от репресии. Указът е в процес на подготовка и по него се работи както в правителството, така и в президентството.

За Приднестровието

Путин призова блокадата на Приднестровието, където има много руски граждани, незабавно да бъде премахната от страна на Молдова и Украйна.
Според него това е един от най-сложните проблеми, пред които са изправени след разпадането на СССР.

"Тези хора имат собствени представи как да изграждат бъдещето си и съдбата си. И само ще е проява на демокрация да им позволим да постъпят така, както искат", каза руският лидер.

За газа

Русия е готова още месец да чака Украйна да плати газовия си дълг и моли Запада да се включи в процеса на уреждането му.
Путин подчерта, че досега Украйна е плащала, макар и с прекъсвания, за руския газ по формулата за цената, утвърдена още при бившия украински премиер Юлия Тимошенко.

Ако проблемът с дълга не се реши, Русия след месец ще премине към авансово плащане на газовите доставки за Украйна.

Аляска?


"Скъпа, за какво ви е Аляска?", попита той на въпрос има ли възможност за присъединяване на Аляска към Русия.

Путин не отговори кога ще представи първа дама на страната. Вместо това той се пошегува:

"Аз първо трябва да омъжа бившата си съпруга Людмила Александровна, а после да помисля и за себе си".

Владимир и Людмила Путин обявиха намерението си да се разведат на 6 юни 2013 г. след 30-годишен брак. Едва неотдавна обаче говорителят на Путин Дмитрий Песков потвърди, че разводът е произнесен.