Нови реактивни системи за залпов огън M270 от Обединеното кралство са пристигнали в Украйна, съобщи министърът на отбраната на страната Алексей Резников в Twitter.

"Великобритания обеща, Великобритания го направи! Благодаря на министъра на отбраната Бен Уолъс и на целия британски народ! Вашата подкрепа е невероятна и толкова важна за Украйна. Украинската армия умело използва това "подкрепление" на бойното поле. P.S. Скоро ще пристигнат още "подаръци"", пише Резников.

Ракетната система за залпов огън M270 (американският аналог на HIMARS) може да изстреля 12 ракети "земя-земя" в рамките на една минута и да поразява цели в радиус от 80 км с висока точност. Това е много по-далеч от артилерията, която в момента е на въоръжение в украинската армия.

Украйна е поискала от САЩ боеприпаси за системите HIMARS и различни видове гаубици в допълнение към вече получените M777. Киев иска да получи и американски разузнавателни дронове, заяви посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова в интервю за Блумбърг.

Според нея Украйна иска да получи американски разузнавателни дронове Switchblade, Phoenix Ghost и Puma. Маркарова заяви също, че доставките на американски оръжейни системи, включително ракетни системи HIMARS с GPS насочване, 155-милиметрови артилерийски установки и наземни радари за откриване на руски оръжия, са от решаващо значение.

Украйна се нуждае от още повече системи с далечен обсег на действие, каза тя, "не защото трябва да стреляме по руска територия", а "просто защото трябва да можем да достигнем до всяка точка на нашата територия" и да имаме гъвкавост при разполагането на силите.

Според актуалния брифинг на руското министерство на отбраната над 2000 души е загубила 14-та механизирана бригада на украинската армия край Соледар. Руските сили са нанесли удар по мястото на разполагане на 28-а механизирана бригада на ВСУ в Николаевска област, като са унищожили до 100 бойци и девет единици техника.

Унищожен е и противобатареен радар AN/MPQ-64 американско производство, доставен на Киев. 23-ти батальон от 56-та моторизирана пехотна бригада на украинските въоръжени сили е напуснал изцяло бойните си позиции, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Междувременно големи загуби в личния състав нарушават военните планове на Кремъл в Украйна, пише в анализ в. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на военни експерти.

Всеки ден руската армия губи до 500 убити и ранени бойци и на този фон Кремъл най-вероятно няма да успее да осъществи плана си за превземане на цяла Източна Украйна - поне до края на тази година.

Офанзивата в Донецка област е в застой и Русия е принудена да прехвърли частите си в южните райони, пише изданието.

Междувременно украинската армия успешно усвоява използването на американските ракетни установки и дори си възвръща контрола над някои територии. На руснаците им е все по-трудно. Експертите твърдят, че Русия вече е разгърнала почти 85% от действащата си армия за войната, включително чрез привличане на войски от Далечния изток и от разположения в други държави. Загубите на руската армия в Украйна са толкова големи, че сега всички сили на властите са насочени към привличането на резервисти, войници на договор и новобранци в бойните действия, пише още "Ню Йорк Таймс".

В Русия информацията за броя на загиналите е засекретена, но според оценки на американското разузнаване до момента в Украйна са загинали около 20 000 руски войници.

Междувременно стана известно, че 98% от украинците вярват в победата във войната, а 91% одобряват работата на президента на страната Володимир Зеленски, сочи проучване на Ройтерс, поръчано от Центъра за аналитични изследвания на Международния републикански институт.

Броят на хората, които са убедени в победата на Украйна във войната, се е увеличил с 1% в сравнение с проучването, проведено миналия месец.

Що се отнася до подкрепата за Зеленски, тя леко е намаляла - 59% отговарят, че категорично го подкрепят, 32%, че по-скоро го подкрепят; 2% - категорично не одобряват дейността му, а 5% - по-скоро не одобряват.

През април 74% от анкетираните заявиха, че напълно одобряват дейността на президента (с 15% повече, отколкото сега), а 20% - че по-скоро го одобряват (с 12% по-малко).

88% от анкетираните напълно одобряват дейността на ВСУ, 10% по-скоро одобряват, т.е. общият брой на подкрепящите украинската армия е 98%.

Подкрепата за членството в НАТО се е увеличила с 13% в сравнение с проучването от април и е достигнала 72%.

Мнозинството от украинците смятат, че страната няма да отстъпи нито една територия в резултат на войната: 64% смятат, че Украйна ще запази цялата територия от международно признатите си граници през 1991 г. след настоящата война, 14% - че Украйна ще си върне територията, която е била под неин контрол преди 24 февруари.