Въоръжените сили на на Украйна са извършили опит за офанзива близо до Пологи в Запорожка област (град, контролиран от Руската федерация), използвайки бронирани машини.

Предполага се, че е ставало дума за т. нар. "разузнаване с бой", пишат руските канали в Telegram.

По-късно назначените от Русия "власти на Запорожка област" съобщиха, че "нападението е било отблъснато" от силите на 58-ма армия на Руската федерация.

"Територията не е загубена, ситуацията е под контрол", съобщи Владимир Рогов, говорител на "администрацията". Други руски източници твърдят, че е унищожена украинска техника и са взети пленници.

Няма потвърждение за това от украинска страна. Но като цяло атаката на украинските въоръжени сили в този район е един от най-очакваните сценарии за по-нататъшното развитие на военната ситуация в Украйна, смятат експерти.

Междувременно собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза днес, че руснаците трябва да имат правото да критикуват военните командири, ръководещи руската инвазия в Украйна, които самият той често критикува, въпреки въвеждането на ново репресивно законодателство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Руските депутати гласуваха вчера проектозакон, предвиждащ тежки присъди затвор за "дискредитиране" на въоръжени групировки като "Вагнер" - мярка, която вече е в сила по отношение на руската армия и се използва, за да заглуши гласа на несъгласните.

"Вярвам, че законът за "дискредитацията" не трябва да се разпростира върху командването, тоест върху мен самия, министъра на отбраната и други служители, които правят или може да направят грешки по време на специална военна операция (в Украйна)", каза Пригожин .

"За тях трябва да можете да кажете това, което обществото смята за абсолютно необходимо. Само войникът е свещен. Не трябва да пипате войника", добави той, цитиран от пресслужбата му в "Tелеграм".

Сред ръководителите, които трябва да бъдат порицани, Пригожин обаче не спомена президента Владимир Путин, главнокомандващ руските въоръжени сили.

Според Пригожин новият закон, гласуван тази седмица, има за цел да защити по-специално бившите затворници, които "Вагнер" набира масово в руските затвори и изпраща на фронта в Украйна, така че те да "не трябва постоянно да отговарят за миналото си".

Самият Пригожин редовно критикува командването на руската редовна армия, обвинявайки го, че не оказва достатъчно подкрепа на войските, които са на фронтовата линия в Източна Украйна.