Депутатката от Лейбъристката партия, участвала в кампанията преди референдума за членството на Великобритания в ЕС, почина вчера, малко след като беше тежко ранена от въоръжен нападател.

41-годишната майка на две малки деца бе нападната при среща с избиратели в град Бърстол, в централна Англия.

Вестници и телевизии цитираха очевидци, според които нападателят викал: "Великобритания над всичко!" по време на атаката и след това.

Някои медии хвърлиха вината за нападението върху агресивния според тях тон на кампанията за референдума, посочва АФП, цитирана от БТА.

Ръководствата и на двата лагера обявиха, че засега прекратяват кампаниите си. Акции в двете кампании няма да има и днес.

Вчера първи спряха кампанията привържениците на запазването на британското членство в ЕС.

"Трагедията шокира всички, които участват в кампанията, особено онези в Йоркшър, които работеха с Джо Кокс. В светлината на тази ужасяваща новина ние прекъсваме кампанията днес и утре", написа снощи във Фейсбук директорът на кампанията "По-силни в Европа" Уил Стро.

После същото решение обявиха и привържениците на Брекзит.

Очаква се проявите във връзка с допитването да бъдат подновени най-рано през уикенда, отбелязва АФП.

"Цялата партия и цялото лейбъристко движение - дори цялата страна, са в шок от ужасяващото убийство на Джо Кокс", каза лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

Премиерът Дейвид Камерън нарече убийството на опозиционната депутатка "трагедия". "Тя беше активен и ангажиран член на парламента", каза той и изрази дълбоко съчувствие на нейния съпруг Брендън и на двете им деца. Премиерът отмени планираната си реч на митинг в Гибралтар заради трагичната гибел на политическата си опонентка.

Кокс бе избрана за депутат в долната камара на британския парламент през май м.г. Тя бе особено активна по въпроса за гражданската война в Сирия и остро критикуваше неохотата на правителството да се намеси по-активно с военна сила срещу екстремистите от "Ислямска държава".

Убийството на британската депутатка Джо Кокс е атака против всички привърженици на демокрацията, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от АФП.

Кери изрази позицията си в Копенхаген, където пристигна снощи от Норвегия, предаде БТА.

"Присъединявам се към премиера на Дания Ларс Льоке Расмусен и изразявам дълбоката си болка, че млада парламентаристка, която очевидно беше млада жена с голям талант, бе убита при изпълнение на задълженията си в своя избирателен район – каза държавният секретар. - Това е нападение срещу всички, за които е важна демокрацията и които вярват в демокрацията".

Джон Кери е на обиколка из северни страни, за да се запознае с въздействието на глобалното затопляне в Арктика. САЩ сега са председател на Арктическия съвет - форум за регионално сътрудничество.