Руски депутат заяви, че три дрона са свалени над московско предградие, където има официална резиденция на Путин. Говорителят на Кремъл обяви, че руският президент работи в Кремъл и за момента няма планове да коментира темата.

Президентът на Русия Владимир Путин днес е на работа в Кремъл и е бил уведомен за атаките с дронове срещу Москва, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Президентът работи в Кремъл. Днес той ще общува с предприемачи, ще се занимава с икономически въпроси. Но с акцент върху икономиката и предприемачеството в областта на архитектурата, урбанизма, маркетинга, рекламата, издателската дейност, информационните технологии - всичко, което по един или друг начин попада в определението "творческа икономика", каза Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл заяви, че руската противовъздушна отбрана и министерството на отбраната са се справили добре с атаката, за която Москва обвини Украйна.

В неделя Русия нанесе ефективен удар по един от украинските центрове за вземане на решения, а днешната атака с дронове срещу Москва е опит на Киев да отвърне на удара, каза още говорителят на руския президент.

В отговор на запитване за сигурността на Москва Песков каза, че не може да коментира темата. Той не отговори на уточняващ въпрос за какво трябва да се подготвят гражданите в случай на подобна атака. Говорителят на Кремъл заяви още, че не разполага с информация откъде са били пуснати дроновете.

По-рано високопоставен руски политик заяви, че три дрона, свалени над Москва днес, са били над престижното предградие Рубльовка на руската столица, където се намира официална резиденция на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушната отбрана е унищожила всичките осем безпилотни летателни апарати, използвани при атаката, за която обвини Украйна.

В публикация в "Телеграм" Александър Хинщейн, виден член на руския парламент от управляващата партия "Единна Русия", каза, че три дрона са били свалени над Рубльовка, само на 10 минути път с кола от резиденцията на Путин в Ново Огарьово.

Следственият комитет на Русия, който започна проверка на инцидентите, потвърди, че безпилотните летателни апарати са били свалени над Одинцовски район, който включва Рубльовка.

Рубльовка, съвкупност от елитни затворени комплекси в горите западно от Москва, където по едно време се наблюдаваха едни от най-високите цени на недвижими имоти в света, е дом на голяма част от руския политически, бизнес и културен елит, отбелязва Ройтерс.

Освен Путин, бившият президент Дмитрий Медведев и министър-председателят Михаил Мишустин също притежават жилища в Рубльовка, така както и много от най-богатите бизнесмени в Русия.

В изявление, публикувано в "Teлеграм" от неговата пресслужба, шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини за атаките с дронове висши военни, живеещи в предградието.

Пригожин, известен с острите си изказвания, неведнъж е окачествявал жителите на Рубльовка като елит, който не е достатъчно ангажиран с войната в Украйна, и обвинява висшия команден състав за руските неуспехи на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

"Защо, по дяволите, позволявате на тези безпилотни самолети да летят до Москва? На кого му пука, че те летят към домовете ви на Рубльовка! Нека къщите ви станат на пепел", каза Пригожин.