В продължение на пет часа в Пловдивския районен съд днес бе разпитвана Дебора Михайлова във връзка с делото срещу обвиняемия за жестоко нападения над нея Георги Георгиев. "Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи", заяви Михайлова, цитирана от БНР. Тя се надява на максималната присъда от 10 години затвор.

"Веднага след като дойдох на себе си съм дала своите показания и днес съм тук, за да ги потвърдя. Дошла съм да кажа истината", заяви Михайлова пред журналисти преди заседанието. На въпрос би ли казала нещо на Георгиев, Дебора Михайлова заяви: "Абсолютно нищо няма да му кажа, ако го срещна, не изпитвам нищо". Тя добави, че не вярва, че обвиняемият да каже истината.

Защитата на Георги Георгиев ще настоява за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека, тъй като той е в ареста от една година. Задържането му е незаконно, твърдят адвокатите, като се позоват на становището на Административния съд в Стара Загора, който се произнесе с такова решение. Това обаче касае първоначалните действия на полицията и задържането му за срок от 24 часа, а сегашното решение за постоянен арест на Георгиев е взето от районния съд, уточняват от прокуратура.

Според адвокат Петко Кънев второто дело - за закани за убийство, по което Георги Георгиев беше задържан, е изфабрикувано. Той заяви, че отново ще поискат от съдиите мярката му да бъде изменена в по-лека. Според защитата задържането на обвиняемия е прекалено дълго и а накрая делото щяло да се обезсмисли, защото Георгиев ще е излежал присъдата си. 

Прокурор Ивелина Косева, която е един от наблюдаващите прокурори от Стара Загора заяви, че ще настояват желанието на защитата да остане без уважение. Тя отказа да коментират конкретно показанията, но заяви, че няма противоречия. 

Делото се гледа при закрити врата, за да не се разгласяват факти от интимния живот на двете страни.

На днешното заседание съдът изслушва свидетели и вещи лица. От прокуратурата посочиха, че са останали трима свидетели, които трябва да бъдат разпитани и те са призовани да се явят на следващото дело, насрочено за 8 юли. Те трябваше да бъдат изслушани днес, но двама свидетели не се явиха, а третият отказал да получи призовката.

За насилието над Дебора Михайлова, която тази година бе абитуриентка, стана ясно в края на юли 2023 г. Случаят доведе до масови протести в много градове в цялата страна и до спешно приемане на промени в Закона за защита от домашно насилие.

През ноември м. г. старозагорската прокуратура внесе обвинителния акт в съда. Процесът обаче беше преместен от Стара Загора в Пловдив с решение на тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС), който определи друг равен по степен и близък съд, тъй като в Стара Загора всички магистрати си направиха отвод и отказват да разглеждат делото срещу Георги Георгиев.

Той е подсъдим по общо три обвинения. Първото е за това, че на 26 юни в Стара Загора с особена жестокост с удар с юмрук в главата и чрез нанасяне на 18 порезни рани по тялото на момичето с макетен нож ѝ е причинил двустепенна средна телесна повреда. Нараняванията и телесната повреда са довели до разстройство на здравето, временно опасност за живота и обезобразяване на части на тялото на ученичката, уточняват от прокуратурата. Престъплението е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин, твърдят от държавното обвинение.

Второто обвинение е за това, че на същата дата Георгиев е принудил Дебора Михайлова да претърпи нещо против волята си - остригал част от косата ѝ в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила и я ударил с юмрук в лицето, пише в обвинителния акт.

Третото обвинение е за това, че от началото на април 2023 г. до 25 юни в Стара Загора и в Казанлък в условията на продължавано престъпление Георгиев шест пъти се заканил с убийство на Дебора Михайлова и това заканване би могло да предизвика основателен страх за осъществяването му.