Карантина по райони ще може да бъде прилагана в Турция с цел овладяване на разпространението на новия коронавирус. Това ще става с решение на валиите (окръжните управители) на няколко окръга в зависимост от епидемиологичната обстановка по райони. Решението ще бъде взимано в координация с вътрешното министерство на страната, пише днес турският в. "Тюркие", цитиран от БТА

Евентуална пълна забрана за излизане навън, която да е в сила в цяла Турция, ще бъде преценена като последваща мярка съобразно резултатите от предприетите досега действия. Според правителствени представители, цитирани от вестника, страната навлиза в най-критичната седмица.

"Животът всъщност е достигнал точка на замръзване. Сега е време за ниви, лозя и градини. Ако животът спре и там, това ще доведе до съществени проблеми", предупреждават източниците, цитирани от "Тюркие".

В. "Айдънлък" съобщава за кампания в социалните медии за очерняне на специализирания Научен съвет, съставен в Турция за борба с коронавируса. Вестникът обаче заявява подкрепа за експертите в съвета от името на "служители и работодатели, учени и здравни работници, хора на изкуството и юристи, жени и младежи".

Пред вестника един от членовете на Научния съвет - проф. Атеш Кара, коментира, че в момента страната не се намира на етап забрана за излизане навън. Той обясни, че новите ограничителни мерки се взимат според числата на статистиката и хода на развитията в Турция.

"Ако видим, че не се справяме, тогава ще заявим, че непременно трябва да бъде въведена цялостна забрана за излизане", посочи той.

"Хем им ръкопляскаме, хем им спираме парите", пише в заглавие в. "Сьозджу". Според критичното към властта издание управляващите не само са забравили за споменатата преди добавка към заплатите за медиците на първа линия, но и са оставили в затруднено положение семейните лекари. Председателят на Федерацията на семейните лекари д-р Йозлем Сезен твърди, че заплатите на семейни лекари, които са в 14-дневна карантина, защото са се заразили или има съмнения, че може да са се заразили с коронавирус, се орязват съобразно дните, през които не са били на работа.

В. "Милет" призовава младежите да не излизат, защото именно те крият най-голям риск от "суперинфектиране". Според микробиолога д-р Ипек Ада при младежите е по-висок рискът да бъдат вирусоносители, но те пренебрегват опасността, понеже са млади и не се страхуват, че може лично да пострадат. Така, предупреждава тя, поставят под заплаха цялото си обкръжение.

Междувременно министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа критикува днес публикации в социалните медии в този смисъл."Твърденията в социалните медии, че има несъответствие в данните, които обявяваме, са напълно неоснователни", написа Коджа в Туитър.

"Обявяваните числени данни са базирани пряко на диагностичните данни за Ковид-19. Това са моментални и реалновременни данни", подчерта той. "Безполезно е да се изопачават фактите", каза още министърът.

До снощи в Турция са регистрирани 9217 заразени с новия коронавирус, а 131 души са починали от Ковид-19.

Словения забрани движението между общините

За разлика от Турция от полунощ на словенските граждани е забранено да напускат района на общините, в които живеят. Това е нова мярка на словенското правителство с цел да се спре разпространението на коронавируса, предадоха медиите в Любляна.

Решението е в сила до второ нареждане. То не се отнася до службите и дейностите, с които се осигуряват функциите на държавата, на местните власти и обществените служби. Премиерът Янез Янша заяви, че допълнителните ограничения се въвеждат, защото предишни рестриктивни мерки са били нарушавани. Янша оповести и така наречен "мегазакон" в помощ на населението и икономиката за преодоляване на последиците от епидемията. "Целият финансов пакет е на стойност три милиарда евро и нищо подобно досега не е имало в Словения. Ще го приложим в много райони, за да можем да функционираме нормално като общество и след като тази криза свърши", каза премиерът.

Той очаква законът, който урежда над 100 положения, да бъде приет от парламента в средата на седмицата. /Райна Асенова/

 Германия възприеме стратегията на Южна Корея

Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия достигна 57 298, като смъртните случаи досега са 455, предаде Ройтерс, като се позова на данни на Института за инфекциозни болести "Робърт Кох".

За последното денонощие случаите на зараза в страната нараснаха с 4751, а смъртните случаи - с 66. Най-много случаи на зараза има в Бавария (13 989), където епидемията се появи първо в Германия.

Според появил се в германски медии документ страната е решила да възприеме стратегията на Южна Корея в борбата с коронавируса, предаде Франс прес.

Германия вече прави, според властите, между 300 000 и 500 000 теста на седмица, което е повече в сравнение с редица нейни европейски съседи. Например Франция е запазила тестовете си само за болни със сериозни патологии.

Правителството на Ангела Меркел освен това не мисли да спира дотук. Документ на вътрешното министерство, препоръчва именно стратегия, вдъхновена от Южна Корея с поне 200 000 теста на ден. Ще бъдат тествани всички, които мислят, че са засегнати от коронавируса, както и хората, за които се предполага, че са били в контакт с болен, се казва в документа. Сега тестовете касаят хора, които са едновременно болни и били в контакт с човек с положителен тест.

Според изтеклия в медиите документ геолокализацията - средство, използвано от Южна Корея, за да позволи на хората да следят местата, на които се намират хора, дали положителен резултат на тестовете за коронавирус - е неизбежно за използване в Германия в дългосрочен план, но по този въпрос избухна оживен дебат, тъй като защитата на личните данни е свещена в страната.

В последните седмици Южна Корея беше сочена за пример заради масовата кампания за откриване на заразени, изолиране на заразените и за технологично проследяване с цел намиране и после тестване на контактни лица.

В Германия има и над 25 000 легла за пациенти с респираторна надостътачност, но в последно време някои от тях не се използваха поради недостиг на персонал, припомнят специалисти. Има и недостиг на 17 000 медицински сестри. Някои болници, като берлинската Шарите пък, потърсиха помощ и от студенти медици и от пенсионери медици.

Ирландия въвежда приложение на смартфоните за заразените

Правителството на Ирландия ще въведе доброволно приложение на смартфоните, с което потребителите да бъдат известявани, ако някой от хората, с които са контактували, е заразен с Ковид-19, предаде Ройтерс. Здравните власти обявиха нововъведението две седмици преди да настъпи очакваният пик на болестта в страната, отбелязва Ройтерс.

Приложението ще проследява хората, с които потребителят е влязъл в близък физически контакт, и ще го алармира, ако те имат положителен тест. Планира се то да бъде въведено до 10 дни, уточниха ирландските здравни власти.

Това е междуправителствено усилия, свързано с високите технологии, в борбата срещу Ковид-19.

Редица страни разработват технологии, които да се използват от смартфони, за да се улесни проследяването на вируса. Новите приложения обаче предизвикаха критиките на защитници на неприкосновеността на частния живот.

Ирландската агенция за защита на данните трябва да одобри приложението.

Дъблин заяви, че планира мащабно тестване и проследяване на скорошни междуличностни контакти на хората с положителни проби. Ирландското правителство определи тези мерки като двата основни стълба в усилията му да се справи с Ковид-19.

Властите са обучили 1400 души за проследяване на контакти, което включва интервюиране на пациенти, и планират да увеличат броя им до 4000. В момента се обработват около 5000 теста на ден и се очаква броят им да достигне до 15 000 на ден през следващите седмици.

Досега Ирландия е съобщила за общо 2415 потвърдени случая на коронавирус с 36 смъртни случая. Премиерът Лио Варадкар разпореди в края на миналата седмица гражданите на страната да си останат вкъщи до 12 април.

Здравните власти, които в неделя обявиха, че ще използват 750 хотелски стаи за изолиране на пациенти, прогнозират, че пикът на коронавируса ще настъпи между 10 и 14 април.