Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсл, която през 2018 г. покани на сватбата си руския президент Владимир Путин и дори танцува с него, се е установила в руското село Петрушово край Рязан.

Кнайсл е присъствала през уикенда и на празника "Макушка лета" ("Темето на лятото"), пише местното издание Vidsboku.com. Тя разказа, че е наела жилище в Петрушово, за което са ѝ помогнали нейни познати. "Платих за още един месец, а после ще видим. Не знам нищо за бъдещето си, нищо", каза тя и добави, че в момента учи руски език и пише книга за ситуацията в Европа.

На личния сайт на Кнайсл се посочва, че тя е била "принудена да напусне родната си страна поради постоянни смъртни заплахи и фактическа забрана да работи в Австрия".

Говорейки за живота в провинцията, Кнайсл отбелязва, че "атмосферата тук е супер приятна, не само сега, а мисля, че всеки ден. Като гледам, кокошки на улицата, патици, кози - това е моят свят, това е и моят свят, защото съм живяла в малко село в Австрия".

Преди това бе съобщено, че Кнайсл се готви да работи в Русия като ръководител на "Център за геополитически изследвания по ключови за развитието на Русия въпроси" към университета в Санкт Петербург, който ще се занимава с икономическото развитие на Русия, с нейната енергийна независимост, ще разглежда въпроси на миграцията, дипломацията и руската външна политика.

Според ТАСС Кнайсл е пристигнала руското село след Международния икономически форум в Санкт Петербург. Тя живее в къща под наем заедно с двете си кучета и "по цял ден пише книги".