С оглед множеството нови проблеми на планетата, светът е станал по-опасен, отколкото преди 30 години, заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю в британския в. "Гардиън", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

През трийсетте години, изминали от началото на политическата му кариера като министър в Норвегия през 90-те и като премиер през 2000-2001 и 2005-2013 г., светът според Столтенберг е станал "по-непредсказуем" и ситуацията на планетата - по-трудна за управление поради днешните "толкова много проблеми наведнъж".

"Оръжията за масово поразяване дойдоха в Северна Корея, имаме терористи, нестабилност и по-решително настроена Русия. Това е един по-опасен свят", изтъква генералният секретар на НАТО.

Запитан дали подкрепя войнствените изявления на президента на САЩ Доналд Тръмп по повод Северна Корея, Столтенберг заявява, че не иска да прави предположения за евентуални варианти на военни действия, "за да не изостри неяснотата и трудния характер на ситуацията".

И добавя, че подкрепя "усилията за търсене на политическо решение чрез преговори". Ръководителят на НАТО обаче допълва, че изцяло разбира и подкрепя правото на Южна Корея и отчасти на Япония да гарантират сигурността си, включително с военни мерки.

"Те имат право на отговор, когато се сблъскат с много агресивни действия. Подкрепям също така присъствието на войски и потенциал на САЩ в Корея", каза той.

Столтенберг е дал интервюто при посещения в британски военни части, разположени в Естония, и след визити в бойни групи на НАТО в Полша и балтийските страни.

Той заявява, че според него никоя от членките на НАТО не е изправена пред неминуема заплаха.