Стотици къщи са повредени след силния трус с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер, което разлюля снощи Румъния, а беше усетено и в Сърбия, Унгария и в България.

Директорът на Националния институт по геофизика Константин Йонеску коментира, че трусът е имал интензитет от 7 степен по скалата на Меркали, а в епицентъра е бил усетен с интензитет 6 в района на Арад, предаде БТА.

По думите му земетресения с такава сила могат да причинят материални щети като пукнатини в стените или паднали комини. Той не изключи възможнстта от вторични трусове. Първият такъв, с магнитуд 3,2 по Рихтер, е бил регистриран вчера в 21:04 часа.

"Започнахме да оценяваме щетите от снощи. Има стотици повредени къщи - срутени покриви, паднали комини, напукани стени. Засегнат е покривът на местната болница. Нашата община е много близо до епицентъра на земетресението и то беше усетено много силно тук", каза кметът на Арад Корнелиу Поп-Мородан, цитиран от Аджерпрес.

Над 100 комина са паднали в община Забрани, която също се намира близо до епицентъра.

Снимка: Скрийншот/You Tube

"От снощи помагаме на хората да си ремонтират покривите и да отстранят паднали строителни елементи", каза кметът на Забрани Дануц Кодрян, цитиран от Диджи24.