След вчерашния протест на земеделци с трактори, днес площад "Синтагма" пред парламента в гръцката столица Атина е сцена на демонстрация на недоволни пчелари, съобщиха гръцките медии, цитирани от БТА.

Снимки от протеста ВИЖТЕ ТУК >>>

Пчеларите, които се събраха тази сутрин пред Паметника на незнайния воин с пушилки в ръка, искаха да привлекат внимание към проблемите на сектора, като незаконното представяне на вносен мед и високата себестойност на производството, предаде телевизия "Скай". Протестиращите се заканиха да останат там до късно вечерта.

Сред исканията им е да бъдат предприети мерки за пълна проследяемост на движението на вносния мед и въвеждане на поленовия анализ сред лабораторните тестове, които се прилагат за продукта.

По отношение на себестойността на производството пчеларите настояват за трайна отмяна на акциза върху горивата за тях и за запазване на необлагаемия минимум.

Снимка: БТА/АП, Michael Varaklas

Освен това, протестиращите искат да бъдат отменени ограничителните противопожарни мерки, които според тях ги лишават от право на труд.

По време на опустошителните пожари миналата година, като причина за някои от тях бяха идентифицирани небрежни дейности в пчелините, припомня телевизия "Скай".

Гръцките пчелари настояват още за субсидии за опрашването на земеделските култури, за пълно включване в Общата селскостопанска политика и екосхемите, за реорганизация на системата за земеделски застраховки, за отмяна на ограниченията на лесничействата върху разполагането на пчелини и др.

Днес се очаква протестиращите земеделски стопани, които блокираха във вторник центъра на гръцката столица с трактори, да проведат събрания, на които да решат какви ще бъдат следващите им стъпки.

Снимка: БТА/АП, Michael Varaklas