Фермери протестират в Германия, Румъния и Гърция. Като една от причините за протестите в Германия и Румъния се сочи войната Русия - Украйна. Гръцките селскостопански работници негодуват срещу икономиите в новата политика на Министерство на земеделието и храните, които засягат основните парични помощи за бранша

Германия вече втора седмица е обхваната от протести на селскостопанските производители, които блокират магистрали и кръстовища, влизат в градовете с тракторите си и спират движението.

Някои фермери, за които се твърди, че са подкрепени от крайнодесни екстремисти, се опитаха да щурмуват ферибота, с който министърът на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек се връщаше от почивка. Демонстрациите доведоха и до спиране на производството на "Фолксваген" (VW) в Емден, провинция Долна Саксония, съобщава германското издание "Билд", цитирано от БТА. 

По изчисления на Асоциацията на германските фермери на демонстрациите из цялата страна са били изкарани над 100 000 трактора и почти всеки селскостопански производител е участвал под някаква форма. "Благодарим на населението за огромната солидарност и подкрепа. Седемдесет процента от германците са зад нас. Тази подкрепа потвърждава, че се движим в правилна посока и ни вдъхва кураж. В митингите на пазарите из цялата страна се включиха и хиляди хора, които не работят в селскостопанския сектор... Солидарност с нас изразиха и представители на други браншове, като хлебари, месари, ресторантьори и търговци ", се казва в прессъобщение на браншовата организация, цитирано от германския информационен портал "Аграр хойте".

Когато дойде на власт през декември 2021 г., настоящото лявоцентристко правителство на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), "Съюз 90/Зелени" и неолибералната Свободна демократическа партия (СвДП) обеща напредък без да е нужно да се затягат коланите. Никой обаче не беше подготвен за войната в Украйна и предизвиканите от нея верижни ефекти, пише "Дойче веле".

В началото правителството планираше да предостави 60 млрд. евро за безболезнен зелен преход. Парите бяха останали от спешния държавен заем, одобрен по време на пандемията от коронавирус. На 15 ноември Конституционният съд на Германия обяви тази бюджетна мярка за противоконституционна.

Бюджетната криза в Германия се задълбочи, след като няколко дни по-късно министерството на финансите замрази разходите на всички федерални министерства за следващите няколко години.

Правителството беше изправено пред задачата да запълни дупката в бюджета, докато икономиката се оказа на ръба на рецесията, а повишаването на цените на енергията и хранителните продукти се отрази на жизнения стандарт на голяма част от обществото, обобщава "Дойче веле".

Селскостопанските производители сега са загрижени за бъдещето си и критикуват въвеждането на все по-многобройни и строги държавни изисквания и липсата на сигурност при планирането. Освен това фермерите са недоволни от рязкото повишаване на производствените разходи за торове, бензин, дизелово гориво и електроенергия, съчетано с ниските цени, на които се изкупуват стоките им, отбелязва телевизия Ен Де Ер.

Блокади има в цяла Румъния заради протеста на превозвачите и фермерите. 45000 камиона и трактора парализират входовете на големите градове, съобщава Диджи24.

Снимка: Ora de/БТА

Протестите на превозвачите и фермерите в Румъния продължават за шести пореден ден.

Още сутринта недоволните блокираха главния вход на Крайова. Десетки камиони и селскостопанска техника се струпаха и на един от входовете при Букурещ (при Афумац) и затрудняват движението.

"Препоръчваме на шофьорите да се информират за ограниченията, да избягват зоните с демонстрации и да избират алтернативни маршрути", предупреждават представители на органите на реда. На извънредна пресконференция днес те съобщиха, че след протестите на фермерите в цялата страна са регистрирани 24 криминални случая, свързани с подбуди към обществено напрежение, вкючително в групи в WhatsApp, където се пускат съобщения от сорта "да си вземат брадвите и лопатите и да тръгнат към правителството". Полицията и жандармерията са мобилизирали сили в над 27 окръга на страната.

Междувременно десетки фермери се събраха да протестират със селскостопанска техника до границата с Унгария при Нъдлак. Колоната от демонстранти включва 80 комбайна, трактори и 50 автомобила. Недоволните се движат с ниска скорост и пътният трафик в близост до двете митници е затруднен.

"Зърно от Украйна се внася в Румъния и се пуска на пазара на много по-ниски цени от тези в ЕС", твърди един от протестиращите, цитиран от Аджерпрес.

Недоволните настояват застраховката "Гражданска отговорност" да бъде ограничена до 5000 леи и искат спиране на срока на валидност на полицата, когато автомобилът не се използва; искат толеранс за превишаване на теглото; необлагаеми надбавки за храна и жилище; правила за лоялна конкуренция; възстановяване на процент от акциза върху горивото; митнически контрол за украински камиони.

Протестите започнаха в сряда (10 януари). През уикенда част от демонстрантите блокираха граничния пункт Сирет на границата с Украйна и границата с България при Калафат.

Гръцки фермери излизат на протести с трактори

Гръцки селскостопански асоциации и федерации излизат с трактори на протести с искане за финансова подкрепа и обезщетения от правителството, пишат гръцките медии.

Фермерите са взели решение да протестират срещу икономиите в новата политика на гръцкото Министерство на земеделието и храните, които засягат основните парични помощи за бранша.

Особено засилена е организацията на протестиращите в района на Тесалия, Централна Гърция. Земеделци от селищата край езеро Карла в префектура Лариса са застанали на пътния възел до село Патикамбос още от събота, съобщава местния новинарски сайт larisanew.gr. В префектурите Кардица и Магнисия селскостопанските машини ще се съберат на централните площади на населените места днес. Селскостопанската асоциация на Ризомилос призовава за участие в шествие по магистралата между Лариса и Волос утре.

В град Катерини в Северна Гърция имаше протест още в петък, като шествия се организират и в района на Еврос (Североизточна Гърция) и на Солун, а също и в Науса, Гревена и Арта, в префектура Илия, Северен Пелопонес, и на остров Самос.

Земеделците в градовете Воница и Лепену в префектура Етолоакарнаниа, Централна Гърция, ще се активизират на 22 януари.

Фермерите настояват да се компенсират доходите им, тъй като секторът претърпя сериозни удари заради климатичните бедствия в страната - тежките есенни наводнения и мащабните летни пожари през изминалата година нанесоха големи щети на реколтата. Причина за намаляването на производството е и изменението на климата, което създава лоши земеделски условия и чести болести по растенията.

Земеделците претендират за пълни обезщетения и за график и проекти за възстановяване на щетите и отводняване на наводнените полета. Те изискват минималната сума за земеделските стопани на памук и царевица да бъде определена на 300 евро на декар, за люцерна - по 200 евро на декар, за лозя - по 600 евро, бадеми - 800 евро, фъстъци - 2000 евро, орехи и нар - 1000.

За животновъдите исканите обезщетения са в размер на по 300 евро за обновяване на овце и кози с продуктивни животни и по 500 евро за изгубения добитък при наводненията, тъй като есента проливните дъждове удавиха многобройни стада.