Докато фермерските протести у нас затихват след споразумението между властта и недоволните земеделци, в Европа недоволството се разпалва с нова сила. 

Фермери окупираха улиците в цяла Европа, включително в Полша, Франция и Германия, за да протестират срещу ниските производствени цени, по-високите разходи, евтиния внос и противоречивите мерки на ЕС срещу климатичните промени.

Италиански фермери пристигнаха днес в центъра на Рим, за да призоват премиерката Джорджа Мелони да им окаже по-голяма помощ и да блокира политиките на ЕС, които според тях са пагубни за отрасъла, предаде Ройтерс. 

Протестиращите в италианската столица се събраха на проектираната от Микеланджело "Пиаца дел Кампидолио", където се намира кметството, на шумен протест с хлопки за крави и плакати, включително и един с надпис "Джорджа, чуй ни"!

Фермерите са ключов електорат за дясноцентристката коалиция на Мелони, която има близки отношения с основното лоби в сектора "Колдирети" (Coldiretti). Сегашните протести обаче са ръководени от по-малки групи, които нямат подобни връзки, отбелязва БТА. 

"Нямаме отношения с правителството в последно време, тъй като то не ни помага и не близо до нас, това е истината", каза 18-годишният Матия Буцоне от Сицилия.

Втори протест се проведе по-късно през деня и близо до древноримската арена "Циркус Максимус", в който се включиха много трактори.

След предишните протести, при които трактори се движиха покрай Колизеума и други римски забележителности, правителството прие да въведе отново частично данъчно облекчение.

Според поправка на законопроект, с която Ройтерс се е запознал и трябва да бъде одобрена от парламента, доходи от земя до 10 000 евро ще бъдат освободени от данъци и ще има намаление от 50 на сто за доходи от земя от 10 000 до 15 000 евро.

Протестиращите в Рим се събраха на проектираната от Микеланджело "Пиаца дел Кампидолио"

Снимка: БТА/AP, Gregorio Borgia

Представители на недоволните гръцки фермери пък решиха да влязат с тракторите си в Атина във вторник, след като правителството не изпълни исканията им, особено искането за необлагаемо дизелово гориво, съобщи вестник "Катимерини", цитиран от БТА. 

Решението беше обявено след общонационално събиране на земеделски синдикалисти в Никая, Лариса, днес. Допълнителните мерки ще включват блокади на пристанища и митнически служби. Според съобщенията фермерите са поискали среща с министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, за да уредят тракторите да получат разрешение да стигнат до столицата, където ще се проведе митинг.

Профсъюзният лидер Ризос Марудас заяви, че фермерите в други части на Гърция също ще блокират магистрали, пристанища и гранични пунктове на този ден, предаде Асошиейтед прес.

"Искаме жителите на Атина да се отнесат към митинга като към нещо, което е и в техен интерес, защото... намаляването на производствените ни разходи може да донесе качествена и евтина продукция на трапезата на всяко семейство", каза той пред журналисти след срещата.

Въпреки че предлага някои отстъпки на земеделските синдикалисти, консервативната администрация многократно е заявявала, че бюджетните ограничения не оставят много място за значително увеличение на разходите.

Във вторник Марудас и други синдикалисти се срещнаха в Атина с министър-председателя Кириакос Мицотакис, който предложи да се намалят разходите на фермерите за енергия. Правителството настоява, че не разполага с бюджетни средства, за да предложи по-големи отстъпки.

Фермите в "житницата" на Гърция Тесалия претърпяха големи щети по време на смъртоносните наводнения миналата година, напомня АП.

"Основните ни искания не бяха изпълнени и ние вярваме, че като продължим и засилим протестите си ..., имаме шанс правителството да изпълни исканията ни", каза Марудас. Той добави, че в навечерието на митинга в Атина земеделските производители ще се опитат да блокират пътища в цялата страна.

Недоволството в Белгия

Снимка: БТА/АП, Geert Vanden Wijngaert

Белгийските фермери пък блокираха рано сутринта в 7:50 часа местно време (8:50 българско) моста "Зелзате" над канала "Тернойзен" край град Гент. Около 10 трактора спряха върху моста, което попречи на неговото вдигане с цел преминаване на кораби по канала, предаде белгийската агенция Белга, цитирана от БТА. 

"Корабоплаването в частта на пристанището около Гент е преустановено", заяви Йохан Бреселерс, говорител на Северноморското пристанище (трансгранично пристанище, простиращо се по канала "Тернойзен" от нидерландския град Влизинген на Северно море до белгийския Гент - бел.ред.).

Около десетина кораба преминават под моста ежедневно, за да товарят и разтоварват стока. Те не могат да пускат котва в пристанището или да потеглят към района на устието на река Схелде в южната част на съседна Нидерландия. С това фермерите спряха товарния трафик да преминава през моста, но пътническият поток остана възможен.

Фермерите също така се насочиха към кръговото кръстовище "Евросило" - едно от най-големите във Фландрия - важен хъб за товарен трафик и за хората, работещи за компаниите в пристанището.

Протестът в Испания

Снимка: БТА/AP, Paul White

Около 15 трактора бяха разположени днес и пред испанското министерство на земеделието в центъра на Мадрид в очакване на среща с ресорния министър Луис Планас, предаде Франс прес.

Машините бяха докарани в късната утрин пред входа на министерството, чиято сграда е разположена срещу гара "Аточа". Там фермерите издигнаха плакати, на които пишеше: "Фермери във военна готовност" или "Планас, разруха на селото, ти го предложи, ти го постигна".

Въпреки дъждовното време около 250 представители на сектора и техните профсъюзи блокираха движението по главната пътна артерия в Мадрид. Повечето от участниците в протеста бяха пристигнали с автобуси. 

Испанските фермери протестират повече от седмица, за да изразят недоволство от трудностите, пред които е изправен секторът, като блокират пътища в цялата страна - от Севиля до Валядолид, както и в североизточната област Каталуния.

Подобно на европейските си колеги испанските земеделски производители протестират срещу нелоялната според тях конкуренция от страни извън Европейския съюз, за които не важат същите правила, както срещу бюрокрацията и стандартите, които според тях са твърде тежки.

Те се оплакват също така, че Общата селскостопанска политика на ЕС води до твърде ниска цена за тяхната продукция и че липсва подкрепа за сектора. 

През последните месеци подобни протести обхванаха Европа, като земеделските производители на континента излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от инфлацията, чуждестранната конкуренция и разходите за борба с изменението на климата, отбелязва агенцията.