Европейският съюз трябва да излезе с единна позиция в търговския конфликт със САЩ. Това каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. Единният подход е важен срещу това "трудно предизвикателство", добави той.

Берлин ще разговаря със своите партньори в ЕС за следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети, заяви Зайберт, като отбеляза че ЕС вече се е подготвил за ответни мерки срещу наложените от САЩ мита за вноса на стомана и алуминий.

Германският канцлер Ангела Меркел ще продължи да се бори за свободна търговия и отворени пазари и срещата на Г7 в Канада в края на другата седмица (8 и 9 юни) ще е отлична възможност за "интензивна обмяна" на гледни точки, твърди говорителят на германското правителство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също ще се намеси в разговорите по проблема с американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-7 след решението на Вашингтон да увеличи митата за внос на стомана и алуминий, съобщи Еврокомисията. 

"Ще поддържаме канала за връзка с американските ни партньори и поради тази причина председателят Юнкер ще се срещне с президента Тръмп на срещата на Г-7 в Канада идната седмица", заяви говорителката на ЕК Мина Андреева.

В същото време Брюксел се стреми да намери съюзници в нелеката битка срещу протекционистичните мерки на САЩ. Затова вече има и първите сигнали - Европейският съюз и Китай заявиха, че ще задълбочат връзките в търговията и инвестициите и изцяло ще подкрепят световните търговски правила, след като президентът на САЩ наложи мита върху вноса на стоманата и алуминия.

"Живеем във времена на геополитически турбуленции и несигурност, ето защо сътрудничеството между Китай и ЕС става дори още по-важно", заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Тя разговаря в Брюксел с китайския министър на външните работи Ван И и каза, че двамата "са потвърдили общата подкрепа за СТО като център на основаващата се на правила, многостранна търговска система".

Ван И заяви, че се надява да бъде намерено решение за търговския ред. Той призова всички страни да изпълнят поетите ангажименти. 

"Ние винаги държим на дадената дума и в това отношение очакваме партньорите ни също да го направят", заяви китайският външен министър.

На китайците обаче им е доста по-лесно, след като вече се договориха с Тръмп и срещу облекчение за вносни американски стоки на стойност 200 милиарда долара годишно си осигуриха много по-добри търговски условия със САЩ.

Европа обаче няма този шанс, освен ако не приеме условията на Тръмп. Най-лоша е ситуацията с Германия, която разчита изключително много на американския пазар и която може да понесе сериозни загуби. Идеята за насрещни мерки като облагане на американски стоки за ЕС едва ли ще сработи, като се има предвид че всяка държава има свое национално законодателство и едва ли ще приеме аргументите на Берлин да се откаже от тези стоки.

Най-малкото заради доста различното отношение на Германия към проекти, които са в полза на немския бизнес, но срещат сериозна съпротива от доста партньори в ЕС- например газовия "Северен поток-2".

Франция също показва забележителен егоизъм, когато става дума за икономически отношения с Москва, макар че на думи е твърдо зад санкциите по повод анексията на Крим и намесата на Москва в Донбас. Великобритания пък разчита на двустранни договори с Вашингтон, които да не бъдат дискриминационни за нейните стоки на американския пазар.

Така че Европа трудно ще намери силен отговор на търговските предизвикателства на САЩ и е много вероятно Германия да даде тон като първа отстъпи пред Тръмп по примера на Китай. Още повече, на фона на прогнозираната от експерти задаваща се поредна финансово-икономическа криза.