Европейският съюз е ужасен търговски партньор на САЩ, прекалено разглезен.

По този начин американският президент Доналд Тръмп отговори на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който по време на Европейската среща на върха в София заяви, че на Щатите не може да се разчита.

 

"Европейският съюз е ужасен спрямо Съединените щати, що се отнася до търговията. Те са ужасни към работниците ни. Миналата година имахме търговски дефицит от 150 милиарда долара с Европейския съюз. Познавам Жан-Клод Юнкер и Доналд добре и ги харесвам, но те са много твърди", каза Тръмп пред репортери по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от световните агенции и БНР.

Тръмп изтъкна още, че европейските търговски мита правят практически невъзможно внасянето на автомобили от Съединените щати, докато германски автомобили се продават в Америка без търговски бариери. 

Доналд Тръмп изрази съмнение, че може да има споразумение с Китай относно търговията в момент, в който във Вашингтон се провеждат разговори, посветени на търговските отношения, на американски представители с китайска делегация, ръководена от китайския вицепремиер Лю Хъ.

"Склонен съм да се съмнявам".

По-късно днес Тръмп ще има среща с Лю Хъ. Тя ще се проведе преди влизането на 22 май на мерки от страна на Вашингтон срещу Пекин заради неговата "нечестна търговска политика". Тръмп не престава да критикува нелоялните, по думите му, търговски практики на Китай.

"Китай бе прекалено разглезен, ЕС беше прекалено разглезен", каза днес американският президент.

Така той обобщи позицията на САЩ, които смятат, че Китай и ЕС са се възползвали прекалено много от голямото отваряне на американския пазар.

Лидерите на ЕС призоваха вчера от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета", т.е. под натиск.