Северна Корея е изстреляла днес междуконтинентална балистична ракета, пореден епизод от рекордна поредица изстрелвания на снаряди през последните седмици, съобщи южнокорейската армия, цитирана от световните агенции и БТА.

Японското правителство съобщи, че ракетата е прелетяла около 1000 километра и е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, западно от остров Хокайдо, но е имала капацитет да достигне континенталната част на САЩ.

Генералният щаб на южнокорейската армия смята, че Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, заяви за Франс прес високопоставен военен служител, без да дава повече подробности.

Според Сеул, КНДР е изстреляла балистична ракета към източните й териториални води, предаде Асошиейтед прес.

"Северна Корея изстреля балистична ракета. Предполага се, че е паднала в рамките на изключителната икономическа зона на нашата страна, западно от Хокайдо", каза японският премиер Фумио Кишида по японска телевизия.

По нормална траектория междуконтиненталната балистична ракета е можела да преодолее разстояние от около 15 000 километра и да достигне континенталната част на САЩ, каза пред журналисти японският военен министър Ясукадзу Хамада.

Министърът обясни, че обсегът на ракетата зависи от теглото на бойната глава и други фактори. Така че континенталната част на САЩ попада в обхвата й.

Предния ден КНДР изстреля балистична ракета и предупреди за "жесток военен отговор" на усилията на САЩ да укрепят военното си присъствие в региона заедно със съюзниците си и каза, че Вашингтон "прави залог, за който ще съжалява", предаде Ройтерс.

Как реагираха САЩ

Това изстрелване представлява безсрамно нарушение на многото резолюции на Съвета за сигурност на ООН и ненужно покачва напрежението, като същевременно рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона, заяви Ейдриън Уотсън, говорителка на Националния съвет за сигурност към Белия дом. Тя подчертава в изявление, че президентът на САЩ Джо Байдън и неговият екип ще продължат консултациите в тясно сътрудничество със съюзниците си и партньорите си във връзка с новия ракетен опит на Пхенян.

"Вратата за дипломацията не е затворена, но Пхенян трябва незабавно да престане с дестабилизиращите си действия и вместо това да избере дипломатическата ангажираност", допълва говорителката.