Северна Корея изстреля най-малко 10 разнородни ракети днес. От тях една е паднала за първи път в южнокорейските териториални води, предаде Франс прес.

Заради новите ракетни изпитания южнокорейският президент Йон Сук-йол свика заседание на Националния съвет за сигурност. Подобно нещо ще направи и японският премиер Фумио Кишида, добавя БТА.

Едната от ракетите е паднала в морето на 57 километра от южнокорейския град Сокчхо. Още една ракета е летяла по направление към южнокорейския остров Улиндо, но е паднала на 167 километра от него. Заради нея на острова е била обявена въздушна тревога.

За три от ракетите бе съобщено, че са балистични.

Междувременно и южнокорейската армия изстреля три ракети в отговор на новите ракетни изпитания на Северна Корея, предадоха световните агенции.

Реакцията на Сеул показва, че Южна Корея ще отвърне твърдо на всякаква провокация, посочва южнокорейската армия.

А президентът на Южна Корея Йон Сук-йол определи изстрелването на севернокорейски ракети като териториална инвазия, предвид това че една от ракетите е преминала през линията между двете страни за първи път, откакто е разделен Корейският полуостров.

Новите ракетни изпитания идват в момент, в който Пхенян поиска от САЩ и Южна Корея да спрат с големите военни учения и ги определи като провокация, която може да предизвика по-мощни последващи ответни мерки.

Северна Корея изстреля рекорден брой ракети от началото на годината.