Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изстреляла снаряди по спорната морска граница между двете страни край източните брегове на Корейския полуостров, предадоха агенциите.

Според Съвета на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили снощи по буферната зона в Японско море (наричано още Източно море) са били изстреляни около 80 артилерийски снаряда.

Морските буферни зони край строго охраняваната граница между двете страни бяха създадени през 2018 г. с цел намаляване на напрежението. Южна Корея обвини Севера, че е нарушил съвместните военни договорености, с които тези зони бяха създадени, добавя БТА.

Според Сеул от сряда досега КНДР е изстреляла над 20 ракети в открито море, включително и междуконтинентална балистична ракета - вид оръжие, което може да носи ядрена бойна глава.

На извънредно заседание по-късно днес се очаква Съветът за сигурност на ООН да обсъди обстановката на Корейския полуостров.

Въпреки международните критики Северът продължава да извършва ракетни изпитания, като от края на септември започна да го прави с необичайно висока честота.

В Южна Корея поредните ракетни изпитания и артилерийски обстрели от страна на КНДР бяха възприети като отговор на започналите в понеделник общи учения на военновъздушните сили на Вашингтон и Сеул, които са най-големите по рода си за последните години.

Пхенян определи съвместните американско-южнокорейски маневри като "безразсъдна" военна провокация и заплаши с ответни мерки. Севернокорейското правителство заяви също така, че последните ракетни изпитания са имали за цел да симулират удар с тактически ядрени оръжия по южнокорейски летища.