Санкции срещу ЦАХАЛ, израелските въоръжени сили - такива намерения преди няколко дни оповести не друг, а държавният секретар на САЩ, които са най-близкият съюзник на Израел. Плановете се отнасят най-вече до батальона "Нецах Йехуда" ("Юдея завинаги"), срещу чиито членове има обвинения в нарушаване на човешките права на палестинците в окупираните от Израел територии на Западния бряг на река Йордан.

Медиите съобщават, че САЩ разследват пет войскови подразделения по подозрение за нарушаване на човешките права, но предвидените санкции са насочени само към едно от тях. Плановете са да бъде спряна всяка военна помощ за "Нецах Йехуда" и да се ограничи участието на нейни членове в обучения, финансирани от САЩ. Израелското правителство вече оповести, че ще се бори срещу тези санкции.

Религиозен военен корпус

Батальонът "Нецах Йехуда" е основан в края на миналото столетие като религиозен корпус за специални операции - целта е да се даде възможност за военна служба дори на ултраортодоксални евреи, които иначе по религиозни причини не могат да служат. В религиозния корпус на тях им се предоставя време за молитви и за изучаване на свещените текстове, храната отговаря на строгите религиозни изисквания, а взаимодействието с войници от женски пол е ограничено. Под знамената на въпросния батальон маршируват около 1000 души. Неговото съществуване е спорна тема в средите на ортодоксалните евреи, които отхвърлят за себе си военната служба.

Войниците в батальона са доброволци, защото иначе ортодоксалните евреи са освободени от военна служба. Според закона всеки израелец, който до определена възраст е посещавал религиозно училище, има право да откаже военна служба. Все повече политици обаче настояват това правило да се промени. Всъщност Върховният съд още през 1998 година постанови, че тази практика е дискриминационна. Но след терористичното нападение на Хамас срещу Израел и военния отговор - навлизането на израелската армия в ивицата Газа, много ортодоксални евреи постъпиха като доброволци в армията.

В батальона влизат както крайно ортодоксални евреи, така и хора с религиозно-националистическа нагласа. Сред тях са и радикални заселници на Западния бряг, които поддържат крайнодясната партия в правителствената коалиция. Американският новинарски портал Axios съобщава още, че с течение на времето към батальона се присъединявали все повече привърженици на младежката организация "Хилтоп" - коментира се, че това са радикализирани млади хора от заселническото движение, които са склонни към насилие. Тази организация миналата седмица беше санкционирана от ЕС заради нападения срещу палестинци.

В какво обвиняват бойците от "Нецах Йехуда"?

Батальонът "Нецах Йехуда" първоначално беше стациониран на окупирания Западен бряг. В края на 2022 година го прехвърлиха в северен Израел. А днес той участва и в сраженията в ивицата Газа. Вестник "Таймс ъф Израел" пише, че името на батальона често пъти се споменава в контекста на екстремизма и насилията срещу палестинци. Според Axios правителството на САЩ следи дейността на батальона още от 2022 година, когато имало насилствени изстъпления срещу цивилни палестинци.

Твърди се, че хора от този батальон в продължение на часове са държали окован един почти 80-годишен мъж. Този палестинец с американски паспорт починал само няколко часа по-късно от инфаркт в резултат от претърпения стрес - "Вашингтон пост" и други медии смятат, че тъкмо този стрес е причинил смъртта му. Тогава израелските въоръжени сили осъдиха стореното като "морална грешка": отговорните лица били взели лошо решение. Двама офицери бяха понижени, трети получи порицание. Но наказателно преследване нямаше.

Случаят предизвика голямо международно внимание - най-вече защото ставаше дума за възрастен човек с двойно гражданство. Държавният департамент на САЩ дори поиска разследване. А правозащитниците изброяват и други случаи на насилие и изтезания срещу палестинци.

"Върхът на моралното падение"

Израелското правителство реагира с възмущение на новините за заплануваните санкции. Премиерът Бенямин Нетаняху преди няколко дни писа в социалната мрежа Х следното: "Не може да се налагат санкции на израелската армия" и добави, че правителството му ще реагира с всички възможни средства. "Във времена, когато нашите войници се бият срещу чудовищата на терора, намерението да се санкционира едно подразделение от ЦАХАЛ е върхът на абсурда и на моралното падение," писа още премиерът. А самите израелски въоръжени сили ЦАХАЛ оповестиха, че нямат сведения за санкции срещу свои подразделения.

Санкции срещу израелската армия - това е нещо ново. Но САЩ вече са налагали санкции, насочени към Израел: срещу заселници-екстремисти и срещу Бен-Цион Гопщайн, когото смятат за доверено лице на крайнодесния министър на националната сигурност Бен-Гвир. Освен това САЩ включиха в санкционните си списъци и две организации, които финансово подкрепят заселници-екстремисти. Американските власти вече блокираха имущества на територията на страната. Издадена беше и още една забрана: граждани на САЩ и хора, които се намират на американска територия, нямат право да влизат в бизнес-отношения със санкционираните организации.

 

Материалът е публикуван ТУК>>