Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази загриженост за евентуалните санкции от страна на САЩ, за които спомена специалният представител на американския държавен секретар за Западните Балкани Матю Палмър, съобщава белградският вестник "Новости", цитиран от БТА.

В интервю за македонската телевизия Алсат Палмър изрази безпокойство от възможността за придобиване на руски оръжия от Сърбия. Той каза също, че Сърбия рискува да й бъдат въведени санкции от страна на САЩ заради доставката на руско оръжие.

"Не сме получили (ракетни системи) С-400, а за всичко останало всички знаят отдавна и мисля, че не представлява никакъв проблем. Но това ви говори как ни третират. Защото когато говорим какво си доставиха хърватите от американците, това не е проблематично. /.../ Това показва, че има различни аршини за различните страни. Ние ще държим сметка, разбира се, защото не бих искал по никакъв начин който и да е в Сърбия да бъде подложен на санкции, които да ни наложи най-голямата световна сила. Независимо, че те биха били напълно неоправдани и несправедливи", каза Вучич.

Още вчера Вучич даде да се разбере, че Сърбия желае да си достави тези системи. Ние бихме желали това, но в този момент единственият начин би бил Русия да ни ги остави. Иначе ние нямаме средствата да си ги доставим, заяви сръбският президент.

Какво каза Палмър за руското оръжие и санкциите

Президентът на Сърбия Александър Вучич на посещение по време съвместното руско-сръбско военно учение край Белград

Снимка: AP/БТА

В интервю, излъчено на 1 ноември вечерта от телевизия Алсат в Северна Македония, Матю Палмър заяви, че САЩ са обезпокоени не само по отношение на разполагането на руски военни съоръжения, но също и заради възможността Сърбия да придобие значителни руски военни системи.

Американският дипломат каза това по повод разполагането миналата седмица в Сърбия на руска система за противовъздушна отбрана С-400 и комплекси Панцир-С за участие във военно учение "Славянски щит 2019". Това беше първият случай, когато тези системи бяха изпратени в чужбина за учения, според руското министерство на отбраната. Те обаче са разположени в Сирия, където доказаха своята ефективност, отбеляза АФП.

Матю Палмър изрази надежда, че Белград ще бъде "внимателен по отношение на такава придобивки", намеквайки, че те крият "риск от преразглеждане на режима на санкции" срещу Сърбия. Палмър подчерта тясното военно сътрудничество между САЩ и Сърбия. "Ние смятаме, че то е по-значимо от всичко, което руснаците са направили с Белград", подчерта той.

Как и кога вижда Сърбия в ЕС Матю Палмър: Като се помири с Косово

Президентът Вучич днес каза и че Палмър е поискал от Сърбия да спре кампанията си, с която иска от повече страни по света да преразгледат решението си за признаване на независимостта на Косово.

"Ако Палмър наистина е казал това, и то в Косово, където очаквах, че ще иска прищинските власти да намалят очакванията си и че ще им покаже, че за решение е необходим компромис, питам се за какво тогава преговаряме? За това в кой момент да признаем независимо Косово, а те да отменят митата (върху стоките от Сърбия)? Това ми прилича на някаква шега. Във всеки случай ние ще бъдем готови за разговори и за постигане на компромисни решения, но никога няма да се съгласим Сърбия да бъде унизена."

Така Вучич коментира изявлението на Палмър, който заяви в изказване пред студенти в Прищина, че Сърбия не може да влезе в ЕС, ако не признае независимо Косово.

В Прищина специалният пратеник на САЩ за региона заяви, че диалогът между двете страни ще "освободи и Сърбия, и Косово от наследството на враждата, което изтощава тяхното внимание и тяхната енергия, и ще открие пред тях икономически възможности".

Палмър призова новото правителство на Косово да "вдъхне нов живот в диалога" с Белград. Той обаче призна, че това ще бъде "предизвикателство, което се нуждае от широк консенсус и обществена подкрепа".

"Вашата държавност е необратима", каза още Палмър. "Но ние не можем да видим път напред към пълно интегриране на вашата страна в международната система, който да не включва помирение със Сърбия", допълни той.

Палмър също така предупреди Сърбия, че никога няма да постигне целта си да се присъедини към ЕС, докато не разреши спора си с Косово.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. Вашингтон и неговите съюзници признаха независимостта на Косово, докато Русия, Китай и пет страни от ЕС подкрепиха Белград.

Палмър пристига утре в Белград, където ще разговаря с президента. Вучич изрази очакване за открит и искрен разговор в този важен момент за Сърбия, пише "Новости".