С идването на Самоопределение на власт приключи идеята за размяна на територии и разговори за карти, заяви лидерът на тази партия и кандидат за бъдещ премиер на Косово Албин Курти, предаде агенция Бета.

В интервю за ТВ Клан Курти обяви, че неговото "предложение към Сърбия" е "списък на дълговете, които тя има към нас заради отговорностите си за войната".

"/Александър/ Вучич каза, че не може да признае Косово в тези граници. И второ, каза: "кажете ми какво искате и сме готови да ви го дадем". Не приемаме тези условия. Териториални решения с химикалки и карти в ръце - ние приключихме с тази идея. Няма карти при президента на републиката, няма споразумение без диалог. Няма диалог за границата. Това са моите позиции. Вучич трябва още веднъж добре да разбере какво означава идването на Самоопределение на власт. И смятам, че много добре го знае", каза Курти.

Той потвърди, че Самоопределение винаги е искало оставката на президента Хашим Тачи, но "засега няма гласове за такава смяна". Като най-проблематично относно Тачи Курти вижда отношението му със Сърбия през "последните две години".

"Той направи нещо немислимо за нас - преди три години, когато един вид се съгласи с някаква териториална размяна със Сърбия и нарече това болезнен компромис", каза Курти за ТВ "Клан".

По-рано лидерът на движението Самоопределение съобщи, че след днешната си среща с лидера на Демократичния съюз на Косово /ДСК/ Иса Мустафа и кандидатката за премиер от тази партия Вьоса Османи, че двете партии победителки на парламентарните избори в неделя са постигнали споразумение да формират заедно новото косовско правителство.

Курти заяви пред журналисти, че с Османи са се съгласили, че е необходимо да се намали броят на министрите и на заместник-министрите и че в новото правителство няма да има повече от 12 министерства.

Курти и Османи казаха, че не са разговаряли за подробности, а само са договорили принципите на съвместно управление. Те се съгласиха да изчакат окончателното потвърждение на изборните резултати, след преброяване на още около 20 000 гласове на лицата, гласували по пощата, диаспората, лицата със специални потребности и др., преди да постигнат финалния договор.

Запитан ще има ли договор и с партията, която победи в сръбския блок - Сръбската листа, Курти отговори, че първо ще разговаря със сърбите извън тази партия, а след това ще спази конституцията по отношение на представянето на тази етническа общност в новото правителство на Косово. Курти и преди е заявявал, че не желае в своето правителство сърби, които не признават Косово и които са свързани с Белград, при положение, че има такива, които "смятат Косово за държава".

След преброяването на гласовете от изборите в неделя, без изпратените по пощата, Самоопределение е получило най-много гласове - 25,49 на сто, а ДСК е втора с 24,82 на сто от гласовете.

Норвежки дипломати легализираха велика Албания, обвинява сръбското външно министерство

Междувременно сръбският външен министър Ивица Дачич осъди срещата на специалния представител за Западните Балкани в норвежкото външно министерство Арни Бьорнстад и лидера на движението Самоопределение Албин Курти, която се състоя на фона на знамето на Албания, предаде Танюг. В съобщение на сръбското външно министерство пише, че лидерът на Самоопределение Албин Курти е известен като привърженик на създаването на велика Албания.

"Всеки, който се срещне в Прищина с човека, който претендира да бъде премиер на така нареченото Косово на фона на знамето на Албания, легализира идеята за велика Албания, тоест за присъединяване на така нареченото Косово към Албания", се подчертава в съобщението.

В тази връзка министерството на външните работи на Сърбия смята, че всички страни членки на ООН и особено страните в Европа трябва да се въздържат от даването на легитимност с подобни провокации.