Десет руски бронетранспортьора с комплект резервни части са били доставени в Белград по въздушен път, съобщи днес сръбското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и БТА.

При транспортирането им руската страна не е имала никакви пречки и цялата техника е доставена при спазване на международните правила, съобщи сръбското министерство.

Вчера румънската телевизия Диджи 24 съобщи, че румънските власти са задържали на Дунав руски транспорт с 30 танка и 30 бронетранспортьора, доставяни съгласно договор между Москва и Белград.

Телевизията съобщи, че военната техника е конфискувана. Руското министерство на отбраната обаче опроверга тази информация и я определи като "абсолютна лъжа", изтъквайки, че не са изпращани никакви кораби за превоз на военна техника по Дунав.

Белград непрекъснато говори за военен неутралитет, но преговаря за допълнителни доставки на въоръжение от Русия, включително на бойни и транспортни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана. Сърбия вече получи 6 бойни самолета МиГ-29 от Русия.