Агенциите обобщават разпространени в събота данни от съвместно допитване, осъществено от АП и Станфордския университет в щата Калифорния, предаде БТА.

42-ма от всеки 100 участници смятат глобалното затопляне за много сериозен проблем, 31 процента - за доста сериозен. 63 процента са на мнение, че бездействието на екологичния фронт крие риск от съществени отрицателни последици за идните поколения. Според 13 на сто, възможните последици ще бъдат умерени.

Почти всички анкетирани са убедени в една или друга степен, че температурата на земната атмосфера е започнала да се покачва. 22 процента обаче заявяват, че глобално затопляне "може би няма". 3/4 от запитаните подкрепят конкретните стъпки за смекчаване на последиците от това явление.

60 на сто обаче са против идеята САЩ да приемат закон за икономии в енергетиката, ако това увеличи сметките им за ток с 25 долара месечно. Според организаторите на проучването, тези резултати сочат колко трудно е било участниците в климатичната конференция на ООН в Копенхаген, приключила вчера, да стигнат до някакъв "общ знаменател".

Единствен резултат от форума бе споразумението от Копенхаген, което обаче не бе одобрено, а само взето под внимание. Документът предвижда по-специално помощ за развиващите се страни в размер на 30 милиарда долара през периода 2010-2012 г. и 100 милиарда годишно до 2020 г. Дори подкрепящите споразумението от Копенхаген признават, че то е недостатъчно за забавяне на глобалното затопляне, тъй като не съдържа подобрени цели за намаляване на емисиите парникови газове от богатите държави и не задължава законово никого да намали тези емисии, отбелязва ДПА.