Германската провинция Баден-Вюртенберг ще отмени нощния полицейски час заради коронавируса тази седмица, след като административен съд постанови, че рестрикциите са прекомерни, предаде ДПА.

Полицейският час, който налага ограничения за мнозинството от хората да си стоят по домовете ежедневно от 20.00 ч. до 5.00 ч. сутринта, за първи път бе въведен от властите на провинцията в средата на декември. Той ще бъде приложен за последен път от сряда вечер до четвъртък сутрин.

В изявление, оповестяващо днешното решение, съдът заяви, че според германското законодателство подобни мерки за въвеждане на полицейски час трябва да бъдат последно средство, неизползването на което би навредило на борбата за установяване на контрол над инфекциите.За разлика от подобни ситуации в края на декември и средата на януари, в момента обстановката е съвсем друга.

В Германия в момента действа карантина, която наложи бързо затваряне на търговски обекти и строги ограничения за обществения живот.

Провинция Баден-Вюртенберг, където живеят почти 11 милиона души, бе една от първите, въвела нощен полицейски час в допълнение към ограничителните мерки на национално ниво.

Германският канцлер Ангела Меркел предстои да проведе разговори в сряда с премиерите на 16-те германски провинции, тъй като срокът на действие на карантинните мерки изтича в средата на февруари.

В Австрия пък се разгоря неколкодневен ожесточен спор между министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер и тиролските ръководители начело с управителя на провинцията Гюнтер Платер. Причината е различието в мненията за режима на мерките в провинцията. Експерти и министърът на здравеопазването настояват за налагане на по-строги мерки поради зачестилите случаи на южноафриканския щам на коронавируса, докато тиролски ръководители оспорваха това мнение. Преговорният маратон в края на седмицата не доведе до резултат и днес сутринта търговските обекти и ателиетата за услуги в Тирол бяха отворени като в цялата страна при спазване на строги противоепидемични мерки. Учениците в Тирол от днес са във ваканция след края на срока, така че учебните заведения останата затворени.

Днес следобед отношение в спора взе и федералният канцлер Себастиан Курц, който обяви предупреждение към всички в Австрия за отменяне на пътуванията в провинцията поради зачестилите случаи на заразени с южноафриканския вариант на коронавируса. Няколко часа преди това тиролското правителство обяви пакет от мерки, които ще бъдат взети с цел ограничаване разпространението на заразата.

"Трябва да се направи всичко възможно за предотвратяване разпространението на щама", заявява федералният канцлер Себаастиан Курц. Освен мерките на тиролското правителство той изказва призив да бъдат спрени пътувания за Тирол, провинцията да се обявяви за опасна зона. Малко след това Министерството на вътрешните работи разпространи съобщение с новата категоризация на провинцията като опасен район.

"Новият щам ни изправя пред големи изпитания, затова са необхоздими обхватни мерки", заявява пред медиите министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер. Лицата, които презпоследните две седмици са били в Тирол,са призовани да си направят тест за коронавируса. Живеещите постоянно в Тирол, които излизат от провинцията, за да отидат в друга част на Австрия, също са призовани непосредствено преди заминаване да се тестват за Covid-19.