Андрей Пивоваров - бивш директор на организацията "Отворена Русия", основана от претролния магнат в изгнание и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, е бил задържан вчера вечерта на летище "Пулково" в Санкт Петербург, съобщиха медиите в страната. Той е бил свален от самолет, който е излитал за Варшава, но е бил спрян в последния момент от руските власти, като това се случва само дни, след международния скандал с отклонения от Беларус самолет, за да бъде задържан опозиционен журналист.

"Минах митницата без проблеми, самолетът започна да рулира, когато внезапно спря. Полицаите дойдоха и ме изведоха", разказа чрез профила си в Туитър Пивоваров във видеозаписи, направени от негови близки, докато полицаи го водят с белезници.

Според екипа му той е разследван за сътрудничество с "нежелани организации", обвинение, което го заплашва с до 6 години затвор.

"Искам да изтъкна, че няма нежелана организация "Открита Русия". Това е измислица на нашите тайни служби. По закон такъв статут могат да получат чуждестранни организации. Руска обществена организация като "Открита Русия" не влиза в тази категория", каза Татяна Усманова - бивш координатор на организацията, която се саморазпусна само преди дни поради опасения от репресии.  

Международни наблюдатели свързват засиления натиск върху опозицията в Русия с наближаването на парламентарните избори през септември.

Самият той, след като беше разпитан в Следствения комитет, успя да каже пред камерите: "Утре ще съм в съда. Настроението е весело. Това, което се случва, може да е свързано с изборите. Плановете ми за номинация бяха известни".

След ареста му неговият апартамент е бил претърсен от маскирани служители на реда.

Междувременно Европейският съюз призова Русия незабавно да освободи активиста Андрей Пивоваров.

"Този случай не е изолиран инцидент и потвърждава продължаващата тенденция на стесняване на пространството за гражданското общество, опозицията и критичните гласове, както и за независимите медии в Руската федерация", каза говорител на ЕК.

Той призова руските власти да отменят закона, по който беше задържан Пивоваров.

В същото време стана ясно, че руският опозиционен политик Дмитрий Гудков също е бил арестуван днес - той пак по подозрение, че не е платил дълг по договор за наем на нежилищно помещение в периода 2015-2017 г., съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на източник от правоохранителните органи, според който Гудков ще престои в ареста 48 часа, докато бъде определена неговата мярка за неотклонение. Той е разследван по текст от наказателния кодекс за причиняване на имуществена вреда чрез измама или злоупотреба с доверие.

Друг източник от органите каза, че разпитът на политика продължава, като той не се признава за виновен. Ако бъде признат за виновен, опозиционерът може да получи присъда до 5 години затвор.

Арестът на Гудков е извършен след обиски на адреси, свързани с него и баща му - също бивш депутат.