Михаил Ходорковски - бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл - определи задържането на опозиционера Алексей Навални като опит на президента Владимир Путин да покаже, че все още е "алфа кучето" в страната, предаде Ройтерс.

Западът трябва да действа, а не само да говори, ако иска да окаже някакво влияние на Путин след ареста на Навални. Ходорковски предположи, че опозиционерът може да остане зад решетките едно десетилетие, както той самият, след като предизвика Кремъл.

"Путин усеща, че трябва да покаже, че е главното животно в стадото, или. . . хората ще смятат, че той вече не е алфа кучето", коментира от Лондон 57-годишният Ходорковски. "Единственото нещо, което предпазва Путин - усещането. . . че той е алфа кучето - отново бе поставено под съмнение", допълни някогашният руския олигарх за 68-годишния президент.

Кремъл отказа да отговори на запитването на Ройтерс за коментар.

Някога най-богатият човек в Русия, Ходорковски бе арестуван в самолет в Сибир през 2003 г. и осъден на затвор за укриване на данъци и измами, а неговата петролна компания Юкос бе разделена. Бившият олигарх, който отрече обвиненията, прекара 10 години в затвора, откъдето бе освободен през 2013 г., припомня Ройтерс.

Ходорковски сравни своето положение с това на Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия с полет от Германия, където бе на лечение, след като бе отровен през август. "Моята ситуация бе абсолютно аналогична", увери той и каза, че връщането му в Русия през 2003 г. не е имало алтернатива, въпреки очаквания арест. "Или се предаваш, или се връщаш да се бориш, така че Навални абсолютно направи правилното нещо."

Ходорковски заяви, че иска да вярва, че Навални ще бъде освободен, но "реалността е", че натискът на руските власти върху 44-годишния опозиционер ще се засили. Навални "може да получи 10 години" затвор. . . "това е, което може да видим на този етап", прогнозира Ходорковски. Той обаче направи уговорката, че "много ще зависи от това как ще реагира руското общество".

Навални бе задържан на пристигане в Русия в неделя за нарушаване на условията по условната си присъда. Вчера руски съд го остави в ареста за 30 дни.

В отговор Навални призова за протести в Русия. "Не се страхувайте, излезте по улиците. Излезте не за мен, а за вас и вашето бъдеще", каза той във видеопослание, публикувано в Туитър.

Привърженици на Навални планират демонстрации в Русия в събота. За края на месеца в столицата Москва е подадена заявка за митинг с 10 хиляди участници.

Около 200 привърженици на Навални се бяха събрали вчера пред полицейския участък, където той е държан, въпреки студеното време. Когато чуха, че опозиционерът е оставен в ареста, те започнаха да скандират "Позор!" и "Путин, подай оставка!".

Над привърженици на Навални и журналисти са били задържани в Русия вчера, съобщи мониторинговата група ОВД-Инфо.

Критикът на Кремъл бе осъден по-рано на три години и половина затвор условно за присвояване на средства. Той отрича обвиненията и твърди, че присъдата е политически мотивирана.