Русия съобщи тази сутрин, че е свалила три украински дрона в Калужка област, югозападно от Москва, предаде Франс прес, като се позова на руското министерство на отбраната. Агенцията отбелязва, че това става на фона на зачестили атаки от този вид срещу руската столица.

Министерството на отбраната съобщи в "Телеграм", че около 5.00 ч. местно време (и българско) е бил осуетен опит за нападение на Киев с "три безпилотни летателни апарата /.../ в Калужска област".

"Всички дронове бяха открити и унищожени своевременно от руските системи за противовъздушна отбрана", посочи ведомството, като подчерта, че няма жертви или щети вследствие на атаката.

Безпилотните апарати бяха неутрализирани "в южната част на Калужска област", съобщи в "Телеграм" областният губернатор Владислав Шапша.

В последните седмици зачестиха атаките с бойни дронове в контролираните от Русия територии. Множество нападения имаше и срещу Москва. Това е поне петият случай, в който Русия твърди, че е свалила дронове в Калужска област след подобни нападения на 3 и 7 август, а после на 10 и 12 август, уточнява АФП.

Според руското министерство на отбраната и областния управител на 3 август са били неутрализирани седем украински дрона. Не са били причинени жертви или щети.

В края на миналия месец и началото на този дронове бяха унищожени и над бизнес район в западната част на руската столица. Тогава бяха наненеси известни поражения по фасадите на два небостъргача. Преди това, през май, два безпилотни самолета бяха свалени над Кремъл.

В края на юли украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "войната постепенно се връща на територията на Русия".