Изтърпяващият присъда в затвора критик на Кремъл Алексей Навални е добавен в руския списък с "терористи и екстремисти", сочат данни от регистъра на руската служба за финансов надзор "Росфинмониторинг", видени днес от Франс прес и Ройтерс.

Според Фонда за борба с корупцията (ФБК), забранената през юни организация на Навални, поне още девет души, свързани с него, също са включени в списъка. Сред тях е и Любов Собол, която замина в изгнание заради съдебно преследване.

Решението идва на фона на продължаващо преследване в Русия срещу опозиционери и критици на правителството, отбелязва Ройтерс.

В средата на януари двамата основни сътрудници на Навални, Иван Жданов и Леонид Волков, които живеят в изгнание, също бяха добавени към списъка на "Росфинмониторинг".

Този списък включва хиляди хора, а също така стотици ислямистки, религиозни и ултранационалистически организации, забранени в Русия. Сред тях например са талибаните и групировката "Ислямска държава".

Осъждането на опозиционера предизвика вълна от критики на Запад и нови западни санкции срещу Москва.

На този фон Държавният департамент на САЩ окачестви като обезпокоително решението на Русия да включи Алексей Навални и негови съмишленици в своя официален списък на "терористи и екстремисти", предаде Ройтерс.

"Поредното обозначаване представлява ново дъно за продължаващите посегателства в Русия срещу независимото гражданско общество", каза вчера пред репортери говорителят на департамента Нед Прайс.

Той отново призова за незабавното и безусловното освобождаване на Навални. Изтъкнатият противник на Кремъл излежава присъда по дело, което смята за изфабрикувано.

Алексей Навални беше арестуван на 17 януари 2021 г. в Москва, завръщайки се от възстановяване в Германия след предполагаемо отравяне в Сибир през август, в което според опозиционера е замесен президентът Владимир Путин.

Русия никога не е започвала разследване на този опит за убийство, твърдейки, че няма улики за такъв. Германия така и не сподели с Русия медицинските анализи.

Четирийсет и пет годишният Навални бе осъден след завръщането си в Русия на две години и половина затвор по дело за измама - присъда, която той определя като политически мотивирана.