През февруари Русия е успяла да разшири превзетите територии в Украйна с по-малко от 0,04% на фона на ожесточени сражения и с цената на живота на хиляди войници, пише "Бизнес Инсайдър", като се позовава на американския институт за изучаване на войната (ISW).

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст ISW съобщава, че според неговите картографски данни Русия е придобила само 0,039% повече територия в Украйна между 31 януари и 28 февруари.

Това се равнява на около 233,94 кв. км. Резултатите от наблюденията са сходни с отчетеното от групата за проследяване War Mapper, която заяви, че през февруари Русия е успяла да увеличи контролираната от нея територия в Украйна с около 0,01%, или с около 85 кв. км (32,8 кв. мили).

Русия е спечелила това малко количество земя, като същевременно е загубила хиляди войници и голямо количество военно оборудване.

На 14 февруари НАТО съобщи, че Русия е започнала дългоочакваната си офанзива след месеци на зимен застой и след като по-рано във войната беше изтласкана в източната част на страната.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви няколко дни по-късно, че Русия "напредва, ако изобщо напредва, с метри, а не с километри".

Високопоставен американски дипломат също се изказа язвително за напредъка на Русия, като заяви: "Русия обяви, че започва нова офанзива. Е, ако това е тя, то е много жалко."

През март Русия също не е постигнала забележими териториални придобивки. Нейната армия се сражава по протежение на източната фронтова линия, включително напредва в град Бахмут, смятан за една от най-кървавите и продължителни битки във войната. Но Русия все още не е превзела града. Загубите ѝ са огромни.

В края на февруари председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили заяви пред "Политико", че наскоро около 1200 войници са били убити за един ден сражения в Бахмут.

Тя също така губи важна военна техника. Международният институт за стратегически изследвания изчисли в средата на февруари, че Русия е загубила половината от основните си бойни танкове от началото на инвазията.

Във вторник Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че една от причините за малкия напредък на Русия е, че поради недостиг на боеприпаси е трябвало да нормира артилерийските снаряди.

Министерството на отбраната също така изказа предположение по-рано този месец, че Русия е променила тактиката си от опити за придобиване на нови територии към съсредоточаване върху изтощаването на Украйна с надеждата, че по-голямото ѝ население и по-големите ѝ ресурси в крайна сметка ще ѝ донесат победа.

Изчерпването на Украйна по този начин може да доведе до мирно споразумение, при което Русия да спечели територия, или до ситуация, при която съюзниците на Украйна се уморяват да ѝ дават нови оръжия и нейната армия става по-лесна за побеждаване.