Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който освобождава от длъжност шефа на "Роскосмос" - Дмитрий Рогозин. За ръководител на руското космическо ведомство е назначен Юрий Борисов, който преди това бе заместник министър-председател на руското правителство.

Съвсем наскоро Рогозин заплаши България с ракети "Сармат" във връзка с това, че България, Северна Македония и Черна гора затвориха небето си за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров, който трябваше да посети Сърбия.

"Какво е доброто в "Сармат" ли? Тя няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които предадоха общата ни история. Нито пък от всякаквите там шведи", написа Рогозин.

Днес също така стана известно, че вече бившият шеф на "Роскосмос" се очаква да се присъедини към руската президентска администрация. Това съобщи руският сайт "Медуза", позовавайки се на свои източници.

Не е известно какъв пост в президентската администрация ще заеме Рогозин, но изданието твърди, че той може да бъде назначен за ръководител на президентската администрация.

В момента Антон Вайно отговаря за президентската администрация - пост, който заема от август 2016 г. (рекордно дълъг период на работа на този пост).

Разглежда се и вариант, при който Дмитрий Рогозин ще бъде един от кураторите на Кремъл на ДНР, ЛНР и окупираните от Русия територии в Украйна.

В този случай Рогозин ще получи поста на президентски съветник или заместник-ръководител на президентската администрация, като заеме мястото на Дмитрий Козак.

По-рано беше съобщено, че след началото на войната Козак, който преди това е контролирал Донбас, е изпаднал в немилост пред Путин.

След това Сергей Кириенко, ръководител на вътрешнополитическия блок на Кремъл, стана негов куратор, а след 24 февруари той стана част от новия "вътрешен кръг" на руския президент.

"Но в териториите, които се планира да бъдат анексирани, работният фронт е много широк, а политическият блок ще бъде силно разпръснат след анексирането. Затова би било по-добре за Донбас да отговаря отделен човек", пише "Медуза", цитирайки източник, близък до администрацията на руския президент.

Ако Рогозин бъде назначен на "украинския" пост, Кириенко отново ще се съсредоточи върху вътрешната политика.

Ако Кремъл избере този ход на събитията, Рогозин първо ще бъде прехвърлен в АП, а след това - ако референдумите за присъединяване на Украйна се състоят - ще бъде назначен за посланик в новия федерален окръг, който Кремъл иска да създаде от ЛНР, ДНР и други завладени територии.