Руският президент Владимир Путин назначи бившия вицепремиер Дмитрий Рогозин за ръководител на стратегическата руска космическа агенция "Роскосмос", съобщи руското президентство, цитирано от Франс прес и БТА.

Рогозин до миналата седмица беше вицепремиер, отговарящ за военнопромишления комплекс. Той е известен с острите си изказвания срещу западни страни и е включен в санкционен списък на САЩ.

Рогозин заменя Игор Комаров, който бе шеф на "Роскосмос" от 2015 г.

"Ще направя всичко по силите си и всичко необходимо да оправдая доверието ви", каза Рогозин на Путин в кадри, излъчени от руската държавна телевизия "Россия 24".

През последните години репутацията на руския космически сектор бе накърнена от редица инциденти.

През декември 2017 г. Русия за кратко изгуби контакт с първия анголски телекомуникационен сателит, изстрелян от космодрума в Байконур (Казахстан), преди да успее да възстанови връзката. Остава обаче несигурно дали тя ще се запази в дългосрочен план.

През ноември 2017 г. бе напълно загубена връзката с метеорологичния сателит Метеор и още няколко малки сателити след изстрелването им от Източния космодрум в Амурска област, който трябва постепенно да замести Байконурския и чийто строеж е струвал между 4 и 5 милиарда евро.

Русия обаче остава водеща страна в космическата област. Тя притежава единствените ракети, които могат да изпращат и връщат екипажите на Международната космическа станция, чийто главен модул също е руски, отбелязва АФП.