Руският президент Владимир Путин заяви, че руският военен самолет, който се разби близо до границата с Украйна, е бил свален от украинските военновъздушни сили нарочно или по погрешка, предаде Ройтерс.

Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Ил-76 в Белгородска област, в резултат на което загинаха 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници, които е било планирано да бъдат разменени за руски военнопленници.

Украйна не потвърди и не отхвърли дали е свалила самолета и оспорва твърденията на Москва за случилото се и кой е бил на борда на самолета, информира БТА.

Въздушният удар с две ракети по руския военен самолет Ил-76, превозващ украински военнопленници, е бил нанесен от противовъздушната отбрана на Украйна, тъй като "приятелски огън" на руските военни е бил невъзможен заради техническите особености на системата "свой-чужд", каза на среща със студенти Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент нарече удара по самолета престъпление от страна на Киев.

"Резултатите от разследването на сваления от въоръжените сили на Украйна самолет Ил-76 ще бъдат оповестени след 2-3 дни", каза Путин. "Тогава ще стане ясно, че системи на противовъздушната отбрана, американско или френско производство, са обстрелвали руския самолет", добави руският президент.

По-рано Русия обяви, че е открила украински документи за самоличност и татуирани части от тела на мястото близо до границата, предадоха Ройтерс и БТА.

Следственият комитет на Руската федерация заяви, че частите от тела са били събрани и извадени за генетични проби, а някои от тях са имали отличителни татуировки, подобни на тези, които са имали заловените украинци, разпитвани от Русия.

Следователите са открили по телата на загиналите татуировки, като тези на бойците от "Азов", съобщи пресслужбата на комитета.

"Сред веществените доказателства, които са присъединени към материалите по углавното дело, има документи на загиналите в катастрофата украински военни, потвърждаващи тяхната самоличност, а така също и съпровождащи документи от Федерална служба за изпълнение на наказанията на РФ", се посочва в съобщението.

"Подобни символи бяха фиксирани по телата на много от представителите на украинските въоръжени формирования, в това число и на полка "Азов", разпитвани преди това от следователи по углавни дела", съобщават от Следствения комитет, цитиран от ТАСС.

По-рано военното разузнаване на Киев заяви, че няма достоверни данни за хората на борда, след като самолетът се разби край Белгород.

Само Русия има достъп до мястото на катастрофата, пък подчертава Ройтерс, като посочва, че заради това не е била в състояние да провери тази информация чрез независими източници.

Руските държавни медии вече съобщиха, че черните кутии от катастрофиралия самолет Ил-76 са били доставени в специална лаборатория на Министерството на отбраната в Москва и разследващите вече работят по тях.

Снимка: БТА/Следствен комитет на Русия чрез АП

Украйна и Русия взаимно се обвиняват за инцидента на 24 януари. Москва обвини Киев, че е свалил самолета с 65 украински военнопленници на борда, 6 души екипаж и други трима, придружаващи военнопленниците. При авиокатастрофата нямаше оцелели. Украинците са били подготвени за размяна с руски военнослужещи, които са в плен на Киев. Руското военно командване твърди, че украинска ракета е поразила самолета, въпреки че 15 минути преди полета украинските власти са били предупредени.

Украинският президент пък поиска международно разследване на авиоинцидента. "Ясно е, че руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, чувствата на техните любими хора и емоциите на обществеността", заяви Володимир Зеленски. "Длъжни сме да установим всички факти в инцидента със самолета колкото се може по-добре, като се има предвид, че катастрофата е на руска територия", реагира президентът на Украйна.

Последва спешно свикване на заседанието на Съвета за сигурност на ООН по искане на руската страна.

"Всички информации, с които ние разполагаме днес, показват, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство", заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски. "Украинските власти знаеха много добре въздушния път за транспортиране на войници към зоната за размяна", добави той.

"Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците", отрече украинската заместник постоянна представителка в ООН Кристина Хайовишин.

"Ако информациите, говорещи за украински военнопленници в самолета, се потвърдят, това ще бъде ново крещящо нарушение на международното хуманитарно право от страна на Русия, като за първи път се използва във въздуха на жив щит, за да се прикрие транспортирането на ракети, добави украинската представителка в ООН.