Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за яснота по обстоятелствата около катастрофата на руския самолет Ил-76 в руската Белгородска област и обвини Москва, че "си играе с живота на украинските военнопленници". Държавният глава поиска международно разследване на инцидента.

Вчера Русия обвини Украйна, че е свалила самолета с 65 украински военнопленници на борда, 6 души екипаж и 3 човека придружаващ военнопленниците персонал. Няма оцелели в катастрофата, написа в "Телеграм" Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област. Москва обяви, че е подготвяла украинците за размяна с руски военнослужещи в плен на Киев.

"Ясно е, че руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, чувствата на техните любими хора и емоциите на обществеността", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията.

"Длъжни сме да установим всички факти в инцидента със самолета колкото се може по-добре, като се има предвид, че катастрофата е на руска територия", допълни президентът на Украйна.

Украинският новинарски канал "РБК-Украйна" информира, че Зеленски е отменил пътуване в страната и събития по повод днешния си 46-и рожден ден, за да може лично да проследи изясняването на причините за катастрофата на руския самолет Ил-76.

ДПА обръща внимание на факта, че във видеообръщението си снощи Зеленски е съобщил как украинското военно разузнаване се опитва да разбере колкото се може повече за украинските военнопленници, които са били на борда на разбилия се самолет.

"Нашата държава настоява за международно разследване на катастрофата", каза Зеленски.

Междувременно висш украински военен командир обвини Русия тази нощ, че се опитва да злепостави Украйна покрай катастрофата с въпросния Ил-76. "Целта е ясна - те искат да отслабят международната помощ за нашата страна. Но това няма да проработи!", написа в приложението "Телеграм" в първите часове на днешния ден командващият украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Микола Олешчук.

"Украйна има правото на самозащита и съответно да унищожи средствата на въздушните нападения на агресорите", добави той.

 

САЩ обаче обявиха, че не са в позиция да потвърдят информациите, че на борда на разбилия се Ил-76 е имало украински военнопленници, предаде Укринформ, като се позова на изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

"Видяхме докладите, но не сме в позиция да ги потвърдим", заяви Кърби на пресконференция вчера. Той добави, че САЩ правят всичко по силите си в стремежа да се сдобият с повече яснота и повече информация за случилото се с въпросния самолет.