Украинското военно разузнаване заяви, че не разполага с достоверна информация за хората, които са били на борда на сваления днес руски самолет Ил-76, а според Москва военно-транспортната машина е превозвала 65 украински военнопленници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Същевременно украинското военно разузнаване потвърди, че за днес е била планирала размяна на военнопленници с Русия.

Самолетът се разби в руската Белгородска област, като Русия обвини Украйна, че го е свалила. Външното министерство определи това като "проява на безумно варварство, демонстриращ пълно пренебрежение към човешкия живот" и заяви, че случилото се поставя под въпрос възможността за каквито и да било споразумения. Министерството на отбраната в Москва добави, че негов радар е засякъл изстрелването на две украински ракети. 

Инцидентът е станал около 11 ч. московско време при изпълнение на планов полет. В самолета е имало 65 украински военнопленници, които са били транспортирани за размяна, 6 души екипаж и 3 лица, придружаващи военнопленниците.

"Понастоящем не разполагаме с достоверна и пълна информация за хората, които са били на борда на самолета, не знаем имената им", се казва в изявление на украинското военно разузнаване.

"За днес бе предвидена размяна на военнопленници, която обаче не се състоя", заяви украинското военно разузнаване, като подчерта, че Украйна не е била информирана, че е необходимо да бъде гарантирана сигурността на въздушното пространство в района.

Украинската армия заяви днес, че ще продължи да атакува Белгородска област и руската военна авиация, за да пази Украйна от бомбардировки.

Изявлението бе направено няколко часа след като самолетът Ил-76 се разби, отбелязва АФП.