Двете черни кутии на самолета Ил-76 на руските въоръжени сили, свален в Белгородска област, ще се декодират в специална лаборатория на руското министерство на отбраната, където се очаква да бъдат доставени утре, предаде ТАСС. Вчера Москва каза, че самолетът е превозвал 65 украински военнопленници, като обвини Украйна за катастрофата. Общо на борда е имало 74 души, сред които няма оцелели.

"По предварителни данни състоянието на двете полетни записващи устройства позволява те да бъдат декодирани. Те ще бъдат доставени със специален полет в петък в специална лаборатория на Министерството на отбраната, където ще бъдат декодирани", заяви източник на агенцията.

Русия обвинява за свалянето на самолета украинските въоръжени сили, като твърди, че Киев е бил информиран за полета, с който са пътували украински военнопленници. Според украинското разузнаване, цитирано от Укринформ, Москва не е поискала обезопасяване на въздушното пространство в Белгородска област преди планираната размяна, както е било правено в такива случаи преди.

Песков заяви, че е необходимо международно разследване на катастрофата 

Необходимо е международно разследване на престъпленията на режима на Володимир Зеленски, каза днес прессекретарят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, ТАСС и БТА.

Той направи това изявление в отговор на намерението на Зеленски да инициира международно разследване на катастрофата на руския самолет Ил-76, превозвал според Москва пленени украински военнослужещи.

Песков определи свалянето на самолета като "изцяло чудовищна постъпка". "Това е едно от онези действия, които не се поддават на разбиране", добави той в отговор на въпрос дали Москва анализира ситуацията.

Засега не е ясно как катастрофата ще повлияе на перспективите за продължаване на размяната на пленници. "Но отново повтарям, това е процес, който трябва да се провежда в абсолютна тишина", подчерта говорителят на Кремъл.

Той добави, че разследването на катастрофата трябва да приключи, преди екипажът да бъде представен за държавни награди. "Просто си представете: първоначално все пак военните трябва да кажат какво се е случило. Това могат да кажат само нашите военни, това е техен прерогатив", подчерта Песков.

"Засега не е до край ясно, какво се е случило. Едва вчера следователите започнаха да проучват останките от самолета. За какво може да се говори в момента?", заяви още Песков.

Русия използва свалянето на самолета, за да предизвика брожение в Украйна според доклад на Института за изследване на войната

Русия използва инцидента с Ил-76, за да предизвика недоволство в Украйна и съмнения на Запад по отношение на продължаването на военна подкрепа за Киев, се казва в доклад на мозъчния тръст Институт за изследване на войната, цитиран от Укринформ.

Институтът подчертава, че анализатори му не предлагат оценка на обстоятелствата около катастрофата и не могат да проверят независимо изявленията на двете страни. Те обаче отбелязват, че обвиненията на Русия, че Украйна е свалила самолет Ил-76 с украински военнопленници "имат за цел отчасти да посеят недоволство в Украйна и да предизвикат недоверие към украинското правителство, което съответства на други руски информационни усилия, насочени към отслабване на Украйна във вътрешен план".

Размяната на военнопленници е чувствителен въпрос както за Русия, така и за Украйна, така че споменаването на пленниците в доклада очаквано предизвиква емоционална обществена реакция, отбелязва Институтът. "Освен това руски официални лица изказаха необосновани твърдения, че Украйна е поразила Ил-76 с ракетни системи, предоставени от САЩ или Германия, вероятно в опит да разубедят западните партньори на Украйна да предоставят на Украйна жизненоважни системи за противовъздушна отбрана", се казва още в доклада.