Служителите на "Опел" се надяваха, че ако компанията бъде продадена, ще могат да запазят работните си места, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Над 10 000 души от общо 25 000 служители в четирите завода на "Опел" в Германия изляха гнева си срещу Дженерал мотърс, която след преговори, продължили месеци, във вторник реши да се откаже от продажбата на мажоритарен дял от Опел на консорциума между канадско-австрийската компания за производство на автомобилни части Магна интернешънъл (Magna International Inc.) и руската Сбербанк.
"Доверието ни в момента е нулево и това е основният проблем", заяви Клаус Франц, председател на работническия съвет на "Опел", пред хиляди работници в Рюселсхайм, при което последваха овации. Той призова Дженерал мотърс да разработи жизнеспособен план за "Опел". "Започваме от нулата", посочи Франц.
"Ние искаме "Опел" в Германия и в Европа да има бъдеще. "Опел" трябва да остане”, каза премиерът на провинция Хесен Роланд Кох на протеста на работниците в германския град Рюселсхайм, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".  Той напомни, че Рюселсхайм, където се намира централата на автомобилния производител, е "сърцето на "Опел". Кох посочи, че през следващата седмица ще се водят интензивни преговори с американците за бъдещето на германския автомобилен производител.
В заводите на "Опел" в Германия, два от които американската компания планира да закрие напълно, а в другите - да съкрати част от персонала, в момента работят 25 500 души. "Опел" заяви в началото на седмицата, че ще се опита да смекчи негативните последици от решението на компанията майка, за да може заедно с британската марка "Воксхол" (Vauxhall) да продължи да играе определяща роля в световния конгломерат "Дженерал мотърс", припомня Асошиейтед прес.
"Решението на "Дженеръл мотърс" да се откаже от продажбата на "Опел" на концерна "Магна" и "Сбербанк" не накърнява руските интереси”, каза руският премиер Владимир Путин на заседание на президиума на руското правителство, предаде агенция Инерфакс, цитирана от "Фокус". Наред с това, Путин отбеляза - "ние бяхме готови да подкрепим реализацията на този проект". "Ситуацията около сделката за „Опел” е урок за Русия и ние трябва да отчетем такъв стил на взаимоотношения в бъдеще", каза още руският премиер. По думите му "Дженерал мотърс" никого не са предупредили и са поставили всички пред свършен факт, въпреки всички достигнати по-рано договорки, в това число и от юридически характер.