Социологическата агенция "Консенсус", която е известна с това, че бе прогнозирала с точност резултата на миналогодишния референдум в Турция, огласи прогнозата си за предстоящите на 24 юни т.г. избори за президент и парламент, предаде БТА.

На вота за президент "Консенсус" прогнозира на първия тур резултат 47,9 процента за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, 26,8 на сто за кандидата на основната опозиционна НРП Мухаррем Индже, 14,8 на сто за Мерал Акшенер, 9,7 на сто за кандидата на кюрдите Селяхаттин Демирташ, 0,7 на сто за Темел Карамоллаоглу и 0,1 за Догу Перинчек. Въз основа на тези данни агенцията прогнозира, че изборът за президент ще се реши на балотаж, който се предвижда да бъде на 8 юли.

Според проучването прокюрдската Демократическа партия на народите (ДПН) няма да успее да прескочи 10-процентовия праг за влизане в парламента и нито един от кандидатите за президент няма да успее да събере достатъчно гласове на първия тур ще има балотажа.

Според огласените данни на парламентарния вот Републиканската коалиция (управляващата Партия на справедливостта и развитието - ПСР и националистическата Партия на националистическото действие - ПНД) печелят общо 50,4 на сто, от които 43,8 на сто за ПСР и 7,4 на сто за ПНД. Националната коалиция би взела 39,7 процента от гласовете - 27,4 на сто за Народнорепубликанската партия (НРП) и 11,2 на сто за Добра партия на Мерал Акшенер. Докато прокюрдската ДПН остава с 9,7 пункта, тоест под изборния праг от 10 на сто, установяват социолозите.

Анкетата на "Консенсус" е извършена в периода 1-28 май т.г. в 42 области на страната сред 2000 гласоподаватели.

Ердоган: Кюрдите нямат нужда от друга държава

Кюрдите в Турция нямат нужда от друга държава, заяви междувременно самиятт Реджеп Тайип Ердоган на митинг в населения предимно с кюрди югоизточен град Диарбекир.

Ние не казваме "няма кюрди", а казваме "няма кюрдски проблем". Никой не трябва да търси държава за кюрдите (в Турция). Република Турция е държавата на всички ни. Държавата на кюрдите (тук) също е Република Турция, подчерта турският президент, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз" и БТА.

Той изтъкна, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) "е спасила кюрдите от потисничеството на стария деспотичен режим", както и че ПСР е осигурила свободи за кюрдите.

Ние сме против онези, които правят така, че гражданите ни да воюват един срещу друг, каза още Ердоган във връзка с действията на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Групировката ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Ердоган също така заклейми призивите за освобождаването на намиращия се в затвора кандидат за президент на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) - Селяхаттин Демирташ.

Според турските власти ДПН е свързана с ПКК.

Призив за освобождаването на Демирташ бе отправен от кандидата за президент на основаната опозиционна партия - Народнорепубликанската партия Мухаррем Индже, който го посети в затвора в началото на предизборната кампания.

Те посетиха затвора в Одрин. И какво смятате да постигнете с тези посещения? Елате, посетете вашия народ тук, каза Ердоган.