Кърджали е домакин на един от най-яростните опозиционери на режима в Турция. В града гостува кандидатът за президент на южната ни съседка Мухарем Индже. Повод за визитата му е благотворителна вечеря Ифтар, която Кърджали дава заедно с две турски общини, съобщи Нова телевизия.

Това е най-големият Ифтар в месеца на Рамазана в Кърджали и месецът, в който по-заможните мюсюлмани даряват храна на по-бедните. В този случай пилаф след залез слънце ще хапнат над 3000 кърджалийци.

Твърди се, че Мухарем Индже е с най-големи шансове срещу сегашния турски президент Реджеп Ердоган на предсрочните избори, които ще се проведат в края на месец юни. Той обаче неуспешно вече се е състезавал срещу Ердоган на изборите през 2014 г. Индже е представител на опозиционната народна републиканска партия и не за първи път е у нас. В Кърджали даже го водят за добър приятел на града.

54-годишният бивш учител по физика беше предпочетен от членовете на най-голямата опозиционна формация пред лидера й Кемал Кълъчдароглу, защото се смята, че единствен може да се мери с Ердоган по пламенност на реториката и политическа харизма.

Мухарем Индже ще стигне до балотаж на изборите на 24-ти юни и може да победи Реджеп Ердоган, коментира неотдавна пред БНР Ерхан Бозан, лидер на Народнорепубликанската партия в истанбулския район "Авджълар".

"Хората го подкрепят. Той е кандидат, който е способен да победи Ердоган. Той е най-силният ни кандидат", каза той.

Като знак за силната популярност на Индже в партията се отчита фактът, че макар да остана втори след Кемал Кълъчдароглу в лидерската надпревара на конгреса през февруари, 450 делегати гласуваха за него при 790 за Кълъчдароглу.

Опозицията в Турция обсъжда обща подкрепа за кандидата, който се класира на балотаж. Бозан е уверен, че ще се стигне до такъв и е обнадежден за представянето на Индже.

"Шансовете му са много големи, тъй като той е почтен, сериозен мъж и е в политиката от дълги години. Той може да говори на разбираем език и ние сме уверени, че той ще спечели изборите и Турция ще започне да се възстановява демокрацията", мотивира се Ерхан Бозан.