Косовските властите са забранили на сръбския патриарх Порфирий да посети Косово за Коледа, информира агенция Танюг, като се позова на пресслужбата на Сръбската православна църква (СПЦ).

"Сръбският патриарх Порфирий с учудване научи, че властите в Прищина му забраняват да посети Печката патриаршия преди големия празник Рождество Христово", се посочва в съобщението.

СПЦ отбелязва Коледа по Юлианския календар на 7 януари. Печката патриаршия е официалната резиденция на сръбския патриарх, информира БТА.

В съобщението на СПЦ се допълва, че Патриарх Порфирий не се отказва от намерението си да отслужи Божествената литургия в Печката патриаршия и очаква това решението да бъде отменено, се казва в съобщението.

Патриархът също така призова Прищина да спре да нарушава човешките права и свободи на вярващите православни сърби, живеещи в Косово.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Косовските сърби са на барикадите в Северно Косово за шестнадесети пореден ден. Исканията на сърбите са да бъдат освободени арестуваните косовски сърби - бившите полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович, както и косовските специални сили да се изтеглят от района.