Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се закани да воюва, докато арменските сили не напуснат спорния Нагорни Карабах в четвъртия ден от яростните боеве в региона, предаде Би Би Си.

"Имаме само едно условие: арменските въоръжени сили трябва да напуснат безусловно, изцяло и незабавно нашите земи", заяви Алиев, цитиран от БНР.

Над 100 са жертвите на най-тежките сблъсъци от години в района на Нагорни Карабах, който официално е част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Двете бивши съветски републики водеха война през 1988-1944 г. за територията.

Въпреки че Армения подкрепя самопровъзгласилата се република, тя не я е признала официално.

Не е ясно и какво точно предизвика възобновяването на боевете, които са най-кръвопролитните от 1994 г., на фона на нарастващи страхове, че световни сили може да бъдат въвлечени в конфликта.

В сряда френският президент Еманюел Макрон заяви, че е изключително обезпокоен от войнствените послания от страна на Турция, твърд съюзник на Азербайджан.

Турция от своя страна посочи, че е готова да помогне на Баку да си върне анклава.

Междувременно арменското министерство на отбраната публикува снимка на арменски Су-25, за който обяви, че е свален от турски Ф-16 във вторник. Анкара отхвърли твърдението като "евтина пропаганда", а Азербайджан посочи, че Армения лъже.

В същото време боец заяви за Би Би Си, че е нает миналата седмица в Северна Сирия и изпратен през Турция да воюва в конфликта. От турското президентство обаче настояха, че тази информация е "абсолютно безпочвена".