До нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения заради Нагорни Карабах се стигна днес. Двете страни си отправиха взаимни обвинения коя е нападнала първа, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах обявиха, че Азербайджан е започнал днес офанзива срещу тях и че са нанесли тежки загуби на неговата армия.

Министерството на отбраната на Армения, която подкрепя отцепилата се от Азербайджан област, съобщи за свалени два азербайджански хеликоптера и три дрона.

Азербайджан от своя страна каза, че е предприел контраофанзива след атака на сепаратистите и че е загубил един вертолет, чийто екипаж е невредим. Той съобщи, че е унищожил 12 противовъздушни батареи на противника.

Сраженията продължават, казаха и двете страни, всяка от която твърди, че има превес.

Турция осъди решително "нападението на Армения срещу Азербайджан" и изрази подкрепата си за Баку в конфликта му с Ереван, предаде ТАСС, като се позова на Ибрахим Калън, говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Нагорни Карабах, азербайджанска сепаратистка област, населена преобладаващо с арменци, редовно става арена на изблици на насилие. Конфликтът между Баку и Ереван започна през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област обяви, че излиза от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република, припомня ТАСС.

Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения, на фона на избухналите тежки сражения, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Армията на Азербайджан се сражава днес на негова територия, защитава териториалната му цялост, нанася унищожителни удари на врага. Нашата кауза е справедлива и ние ще победим", каза азербайджанският президент в реч по телевизията.

Алиев обвини Армения, че е започнала тази сутрин обстрел на азербайджански населени пунктове, причинявайки цивилни и военни жертви.

Арменският премиер Никол Пашинян призова населението на страната да "бъде готово да защитава свещеното отечество".

"Да подкрепим здраво нашата държава, нашата армия. . . и ние ще победим. Да живее славната арменска армия!", написа Пашинян във Фейсбук.

Арменският премиер обяви военно положение и всеобща мобилизация на резервистите.

Малко по-рано сепаратистките власти в отцепилата се от Азербайджан, населена преобладаващо с арменци област Нагорни Карабах въведоха военно положение и обявиха всеобща мобилизация на местните жители, навършили 18 години.

В началото на 90-те години на миналия век избухна война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, в която бяха убити 30 хиляди души. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто загуби контрол над сепаратистката област и прилежащи райони.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в района на границата.