Армения и Азербайджан са на ръба на пълномащабна война заради Нагорни Карабах, предупреди арменският премиер Никол Пашинян.

Вижте снимки

Тежките боеве в спорния регион, които избухнаха вчера, продължават, като жертвите вече на 39, включително цивилни. Карабахските сепаратисти заявиха, че една жена и дете са били убити, от своя страна от Баку съобщиха, че 6-членно семейство е загинало при в обстрел на арменската армия.

Нагорни Карабах, който е на територията на Азербайджан, но се управлява от етнически арменци, е "ябълката на раздора" за двете държави от десетилетия. Служители на Червения кръст работят в района от 1992 година, за да помагат на хората, които живеят край демаркационната линия между Армения и Азербайджан, и да посредничат между страните, замесени в конфликта.

Днес президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписа указ за мобилизация, след като вчера властите в Армения и Нагорни Карабах обявиха военно положение и мобилизация. 

На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ“, предупреди арменският премиер Никол Пашинян, който призова световните сили да не допускат намеса на Анкара. По данни на арменското министерство на отбраната почти 200 военнослужещи са ранени в Нагорни Карабах.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Армения трябва незабавно да се изтегли от земите на Азербайджан, които е окупирала, и че е време да се сложи край на кризата в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

Ердоган също така критикува Минската група в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), включваща Русия, Франция и САЩ, за неспособността й да реши ситуацията в Нахорни Карабах, предаде ТАСС.

"САЩ, Русия и Франция до днешния ден, близо 30 години, не успяха да решат този проблем. А сега всички те дават съвети", заяви турският президент за телевизия НТВ.

"Азербайджан чака 30 години за решаването на този проблем, сега той прави това самостоятелно. Незабавното освобождаване от Армения на окупираните земи на Азербайджан ще открие пътя за установяване на мир и стабилност в региона. Кризата в района, започнала с окупацията на Нагорни Карабах, трябва да приключи", подчерта Ердоган.

Снимка: БТА/АР

Русия призовава всички страни по конфликта в Нагорни Карабах към максимална сдържаност, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Призоваваме всички страни, преди всичко страните в конфликта, към максимална сдържаност, към отказ от военни средства на действие и отказ от всякакви стъпки, които могат да предизвикат допълнително изостряне на положението, което вече е на етапа на военно стълкновение", каза Песков след избухналите сблъсъци между Армения и Азербайджан.

От своя страна арменският посланик в Русия заяви днес, че Турция е изпратила около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан. След твърденията на посланика арменското външно министерство обвини Турция в пряка военна подкрепа за Азербайджан. Според ведомството Турция има пряко присъствие на място, а турски военни експерти воюват рамо до рамо с азербайджанци, който използва турско въоръжение, включително дронове.