Папа Франциск се извини вчера за съучастието на Католическата църква в "унищожителната" политика на Канада за асимилация на коренното население, предаде БТА.

Вижте снимки

На среща с представители на техни общности в населеното място Мъскуасис, източно от град Едмънтън, той заяви, че насилственото приобщаване към християнството на индианците чрез католически училища е разрушило тяхната култура, навредило е на семействата им и ги е маргинализирало за поколения напред, предаде АП.

"Смирено моля за прошка за злото, сторено от много християни на кореното население", каза папата край мястото, където се е намирало вече разрушеното училище за членове на племето ерминескин. С дългоочакваното извинение Франциск започна своето "поклонение на покаяние" в Канада, което цели да спомогне за помирение между Римокатолическата църква и коренното население и да помогне за лекуването на раните на жертвите на политиката за асимилация.

Снимка: БТА/AP

Канадската Комисия за истина и помирение окачестви тази политика като равносилна на "културен геноцид", отбеляза АП.

Папата посети индианско гробище

Снимка: БТА/AP

Около 150 000 непълнолетни са били откъснати от домовете им в миналото, за да бъдат асимилирани в традиционното канадско общество. Много от децата са били обект на издевателства, изнасилвания и недохранване в интернати, които са функционирали между 1831-ва и 1996-та година, припомня БНР.