Папа Франциск и мароканският крал Мохамед Шести призоваха да се "запази" град Ерусалим като "общо наследство на трите монотеистични религии". Светият отец е на двудневното си посещение в Мароко.

Снимка: AP/БТА

"Смятаме за важно да се запази свещеният град Ерусалим/Ал Кудс аш Шариф като общо наследство на човечеството и най-вече за вярващите от трите монотеистични религии", заявиха папата и кралят в съвместна декларация, подчертавайки уникалния и свещен характер на града, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ерусалим трябва да остане "място за среща и символ на мирното съвместно съществуване, където се култивират взаимното уважение и диалогът", призоваха те.

За тази цел трябва да се запази специфичният мултирелигиозен характер на града, специфичното му духовно измерение и културна идентичност, добавиха Франциск и Мохамед Шести. Те апелираха да се гарантира достъпа на вярващите от трите монотеистични религии и правото на всички тях да упражняват там собствената си религия.

Ерусалим е в центъра на дипломатическо напрежение, особено засилено след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да премести в града американското посолство, което досега се намираше в Тел Авив, припомня АФП. Статутът на града обаче е един от най-трудните въпроси в уреждането на израелско-палестинския конфликт. Израел смята целият град за своя неделима столица, а палестинците искат Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата държава, към чието създаване се стремят.

Снимка: AP/БТА

Междувременно папата призова днес от Мароко светът да промени отношението си към мигрантите, хиляди от които загинаха през последните години при опит да достигнат Европа, предаде ДПА. Франциск отправи призива си малко след началото на посещението си в Мароко, откъдето хиляди пътуващи към Европа мигранти се насочват към Испания.

Мигрантите трябва да се възприемат като личности, а не цифри и да се признават правата и достойнството им във всекидневния живот и при вземането на политически решения, заяви Франциск на официална церемония по посрещането в Рабат.

"Вие знаете за моята голяма загриженост за често мрачната съдба на такива хора, повечето от които не биха напуснали страните си, ако не са били принудени", добави той.

Този проблем "няма да бъде решен чрез издигане на бариери, подхранване на страх от другите или отказ да се помогне на тези, които законно се стремят към по-добър живот за себе си и семействата си", подчерта Франциск.

Папата призова Мароко да продължи да приема мигранти и да им предлага защита, предаде Асошиейтед прес. Той изрази надежда, че страната ще продължи да бъде модел за човечност, добър прием и защита на мигрантите, стремящи се към по-добър живот.

В африканската страна има около 100 000 мигранти и правозащитни организации съобщават за случаи на злоупотреби, припомня ДПА.

Въпреки дъжда, много хора се събраха да видят папата

Снимка: AP/БТА

Инцидент

Мъж се затича към автомобила на мароканския крал Мохамед Шести скоро след пристигането в Рабат на папа Франциск, предаде Ройтерс.

Мъжът бързо бе задържан от охраната на мароканския крал. Мохамед Шести стоеше изправен в автомобила с отворен покрив и махаше на събралото се по улиците в Рабат множество. В кортежа до него се движеше автомобилът на папата.

След инцидента автомобилът на монарха леко увеличи скоростта, но други инциденти на последваха. Не е ясно какво точно се е опитвал да извърши неидентифицираният мъж.