Фондация "Отворено общество" съобщи, че ще обособи подкрепата си за ромските общности в Европа в нова фондация, и обеща за целта 100 млн. евро, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ромската фондация за Европа", която ще бъде независима от "Отворено общество", ще започне дейността си от януари със седалище в Брюксел, посочиха от "Отворено общество". Желко Йованович, директор на отдела за ромски инициативи на "Отворено общество", ще оглави новата фондация.

"Това е истински европейски проект, защото ние сме най-голямата малцинствена общност в Европа, а също и най-пренебрегваната и най-онеправданата", каза той пред Асошиейтед прес. "Така че като се подкрепя развитието на най-онеправданите, се подкрепя развитието на цялото общество."

В Европа живеят между 10 и 12 милиона роми, а около 6 млн. от тях живеят в ЕС, което ги прави най-голямото на континента етническо малцинство. Значителна част от общността съобщава, че страда от дискриминация и икономическо изключване, а също и от висока степен на бедност и по-ниски нива на официална заетост, посочва Европейската комисия.

Алекс Сорос, председател на управителния съвет на "Отворено общество" и син на основателя на организацията Джордж Сорос, се изказва в сходен дух и заяви, че дейността на новата фондация ще бъде не само в интерес на ромите, но и на цяла Европа.

"Убеден съм, че новата фондация ще бъде динамична сила - посветена на реализирането на пълния потенциал на ромите и преодоляването на дълбоко вкоренените прегради, пред които те се изправят", каза Алекс Сорос.

През юли той обяви, че "Отворено общество" значително ще реформира структурата си и ще съкрати 40 процента от сътрудниците си по света. Организацията спря временно за срок до февруари предоставянето на нови грантове. Също през юли ръководството на "Отворено общество" е уведомило служителите си в Берлин, че ще прекрати голяма част от дейността си в ЕС, става ясно от имейл, видян от Асошиейтед прес.

Миналата седмица Алекс Сорос публикува авторска статия в европейското издание на "Политико", според която "Отворено общество" не си тръгва от Европа, а само променя приоритетите си и изтъкна дейността на организацията в Украйна, Молдова и на Западните Балкани. Същевременно той обеща подкрепата за основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет и ромите да продължи.