Фондация "Отворено общество" (ФОО) днес съобщи, че планира да ограничи отпускането на нови средства до февруари, тъй като нестопанските организации преминават към нов оперативен модел, управляван от сина на милиардера Джордж Сорос - Алекс. Говорител на фондациите заяви, че паузата няма да засегне настоящите получатели на субсидии, предаде Асошиейтед прес.

В писмо, адресирано до "приятели и партньори", президентът на фондация "Отворено общество" Марк Малох-Браун пише: "Технологичните, екологичните, политическите и социално-икономическите промени поставят под въпрос идеалите на отвореното общество по света. Тези промени изискват от нас да преосмислим нашата филантропия."

Част от това преосмисляне ще доведе до съкращаване на глобалния персонал на ФОО от 800 души в 20 държави с 40%, което Малох-Браун нарече "болезнена новина за всички заинтересовани". Това означава и промени в продължителността на безвъзмездните средства на фондацията.

"Това често означава многогодишни ангажименти, които дават възможност на партньорите ни да инвестират в амбициозни, дългосрочни действия - с ясни, измерими цели, които не биха били постигнати без участието на "Отворено общество", пише Малох-Браун, който казва, че фондацията ще спазва съществуващите финансови ангажименти, но може да не поднови някои от тях.

Големите промени във важни фондации никога не са лесни за получателите на субсидии, каза Катлийн Енрайт, президент и главен изпълнителен директор на Съвета на фондациите.

"Когато фондациите са открити и прозрачни, поддържат финансирането в максимална степен и дават на получателите на субсидии време да планират, е малко по-лесно", каза тя. "Като се има предвид, че засегнати са не само отделни организации, а често цяла екосистема от организации с нестопанска цел, фондациите, които преминават през големи промени, се питат: Как можем да бъдем добър партньор и да запазим силата на тази област?"

Някои настоящи получатели на грантове се притесняват за въздействието на кадровите промени и новия модел върху тяхното финансиране, като казват, че самата несигурност има цена, особено за малките организации.

ФОО е един от най-големите спонсори на организации за защита на правата на човека, а също така финансира нестопански организации, които се застъпват за свободата на словото, работят върху лечението и политиките за борба с наркоманиите, а напоследък и върху климатичната справедливост (честното споделяне, справедливото разделение и справедливото разпределение на тежестите от изменението на климата и неговото смекчаване и отговорности за справяне с изменението на климата - бел. БТА).

През 2021 г., последната година, за която има пълни данни, ФОО е дарила 1,5 млрд. долара в световен мащаб. Това включва 401 млн. долара в Съединените щати и 209 млн. долара в Европа и Централна Азия.