Това държавният глава направи в годишното си обръщение пред парламента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сред предложените имена бяха "Кракен" - за новия подводен дрон, способен да унищожава крайбрежия с мощен ядрен взрив, и "Балалайка" - за футуристичната крилата ракета с ядрен заряд, която може да обиколи земното кълбо.

Ето ги новите оръжия >>

Много от идеите бяха израз на мрачния хумор, с който са известни руснаците, отбелязва агенцията.

Някой предложи ракетата да бъде наречена "Санкция" - очевидна препратка към западните икономически санкции срещу Русия заради подкрепата й за сепаратистите в Украйна.

Друг предложи ракетата да бъде наречена "Разтопяване", добавяйки в саркастична забележка, че тя най-после ще помогне за затопляне на отношенията между Русия и САЩ.

Много от идеите бяха вдъхновени от патриотични чувства - имаше предложения оръжията да носят имената на легендарни руски воини или на самия Путин.

Путин даде на САЩ аргумент за създаване на нови оръжия >>

Лидерът на руската република Чечения Рамзан Кадиров предложи ядрената крилата ракета да бъде наречена "Палмира" - по името на историческия град в Сирия, отвоюван от групировката "Ислямска държава" с помощта на руската бойна авиация.

Руските дипломати се опитват да разпространят конкурса в чужбина - посолството на Русия в САЩ пусна в Туитър линк към уебсайта на министерството на отбраната.

НА ФОКУС: Путин и войната