Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че правоохранителните органи са правили справки за 29-годишния узбек Сайфуло Саипов в предишно разследване, което не е свързано със сегашния терористичен акт в Ню Йорк.

Саипов бил роднина или познат на друга личност, от която онова следствие се интересувало. То продължило две години, в резултат на което Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, ФБР и полицейското управление на Ню Йорк предявили официални обвинения срещу петима пришълци от Узбекистан и един казахстанец за оказване на материална помощ на терористичната групировка "Ислямска държава".

Част от обвиняемите се признали за виновни. Засега не е ясно дали и Саипов е фигурирал в това дело, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Вестникът съобщава, че този нощ полицията е извършила обиск в жилищния блок в град Патерсън, щата Ню Джърси, където се бил настанил терористът единак. Репортери успели да разговарят с двама негови познати, също узбеки, които го представили в много положителна светлина.

Според тях Саипов дошъл в САЩ през 2010 г., за да научи английски. Започнал работа като шофьор във фирмата "Юбър", която предоставя таксиметрови услуги чрез повикване по интернет.

Според 22-годишния му сънародник Бекзод Абдусаматов Саипов пристигнал от Ташкент - столицата на Узбекистан, и знаел слабо английски. Първо живял в Охайо, а после се прехвърлил във Флорида, където намерил работа като шофьор на камион.

Саипов успял да получи зелена карта, даваща му право да живее и работи в САЩ.

Служител на "Юбър" казва пред "Ню Йорк таймс", че Саипов е бил проверен от компанията преди да бъде назначен, и не било констатирано нищо подозрително, свързано с него. Фирмата е предложила на ФБР и другите правоохранителни органи пълно съдействие в разследването.

 Узбекистан не е сред страните, посочени в различните варианти на обявените от президента забрани за влизане на чужденци, насочени най-вече срещу страни, в които населението е предимно мюсюлманско, добавя "Вашингтон пост".

Очаква се Саипов, който бе ранен при залавянето му снощи, да оцелее, което означава, че следователите ще могат да го разпитват за мотивите за нападението. Засега изглежда, че той е "вълк единак" - действал сам, след като бил "вдъхновен, но не пряко инструктиран от "Ислямска държава", посочва всекидневникът.

Вестникът също се е опитал да получи пряка информация за Саипов от негови познати. Според 24-годишната Дилноза Абдусаматова, когато пристигнал в Охайо през 2010 г., той живял първите две седмици при нейното семейство в Синсинати, защото бащите им били приятели, след което заминал за Флорида, за да започне работа като шофьор. Тя предполага, че там той се е оженил - около година, след пристигането си в САЩ, и вероятно има две деца. Контактът с него обаче се прекъснал.