Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещнаха днес в Сочи, малко преди предсрочните израелски парламентарни избори, които са на 17 септември, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В началото на срещата Путин заяви, че в Израел живеят над милион и половина имигранти от бившия Съветски съюз. "Винаги сме ги смятали за наши съотечественици и, разбира се, не ни е безразлично какви хора ще влязат в израелския парламент", отбеляза руският президент. "Много се надяваме това да са отговорни политици, които при всяко положение да съхранят постигнатото в двустранните отношения (с Русия) в последно време и заедно с нас да продължат да вървят по пътя на развитието на руско-израелските отношения", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Бенямин Нетаняху подчерта, че отношенията между Русия и Израел са добри. "Това, естествено, се дължи на факта, че у нас живеят над един милион рускоезични израелци - те са естествен жив мост между нашите страни", изтъкна израелският премиер.

Нетаняху изтъкна значението на сътрудничеството между военните на двете страни. "Личната връзка между нас позволи предотвратяване на търкания и стълкновения между нашите военни. Мога отговорно да кажа, че това е много важен елемент от стабилността на целия регион", каза израелският премиер в началото на разговора си с Путин.

Според Нетаняху съгласуването на действията на военните на двете страни е особено важно сега, тъй като през последните месеци рязко са зачестили опитите на Иран да използва територията на Сирия за атаки срещу Израел.

"През последните месеци наблюдаваме рязко увеличаване на опитите на Иран да използва сирийската територия, за да ни атакува или да постави ракети там, които ще ни заплашват. Не сме готови да се примирим с тази заплаха", каза Нетаняху, цитиран от РИА Новости.

Путин каза, че в началото на следващата година ще посети Израел, за да присъства на възпоменателна церемония по случай годишнина от освобождаването на Аушвиц и Деня в памет на жертвите на Холокоста. Той помоли Нетаняху да предаде на израелския президент, от когото е дошла поканата, че с голямо удоволствие ще посети Израел.

По-рано Бенямин Нетаняху разговаря също в Сочи с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Двамата обсъдиха координацията на действията на двете страни в сирийския конфликт, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на израелското държавно радио "Кан", което на свой ред цитира високопоставен член на делегацията на Нетаняху.

На срещата, продължила час и половина, израелският лидер е отбелязал нарастващата активност на Израел в региона. Пред военния министър на Русия израелският премиер също е акцентирал на зачестилите опити на Иран за организиране на нападения срещу еврейската държава от територията на Сирия.